Protestactie tegen 'dictatuur van het Hooggerechtshof'

donderdag 31 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
De voorbijgangers in Jeruzalem waren verrast, toen ze vanochtend vroeg voor het gebouw van het Hooggerechtshof een verguld beeld zagen staan van rechter Miriam Naor, voorzitster van het Hooggerechtshof. Kort daarna werd het standbeeld verwijderd.

Verantwoordelijk voor het standbeeld is een organisatie genaamd 'Derech Eretz' (respect), die zich inzet voor een Joodse Staat. Het standbeeld werd opgesteld als protest tegen het Hooggerechtshof en zijn voorzitster. Het Hooggerechtshof wordt verweten dat het zich te veel in de beslissingen van de verkozen regering zou mengen. Steeds weer worden door het Parlement aangenomen wetten door deze rechtbank afgewezen.

Daarom voert de uit Samaria afkomstige organisatie sinds enkele maanden een campagne met de naam 'De dictatuur van het Hooggerechtshof'. Ze leverde kritiek op meerdere beslissingen van het gerechtshof, zoals bij voorbeeld over de illegale vluchtelingen uit Afrika en de ontruiming van nederzettingen en de sloop van huizen in Judea en Samaria.

Leden van de organisatie zeiden: 'Het Hooggerechtshof en zijn voorzitster Naor staan los van het volk. Hoewel Israël zogezegd een democratie is, is de controle over de staat in de praktijk in de handen van het Hooggerechtshof, ook al heeft het in die zaken nooit naar de mening van de burgers gevraagd. De rechtbank heeft rechten naar zich toe getrokken, die het niet had en mengt zich telkens weer in de beslissingen van de gekozen dienaren van de staat. De ene keer gaat over de wet op de illegale immigranten, een andere keer over de Reguleringswet en andere wetten.

Daarom dachten wij dat, net als in elke dictatuur, ook hier in Israël het gouden beeld van de dictator op de straten van de stad te zien moet zijn. Het wordt tijd dat de door het volk gekozen politici wakker worden, wij roepen de premier, de ministers en Knessetleden op om eindelijk het probleem op te lossen en de relatie tussen het Hooggerechtshof en de Knesset vast te leggen.'

Nog snel een selfie met de rechter, vanmorgen in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Er bestaan al langere tijd spanningen tussen de regering, vooral de Minister van Justitie, Ayelet Shaked, en het Hooggerechtshof, nadat dit steeds vaker beslissingen van de regering en wetsontwerpen afwees. Afgelopen dinsdag verweet Shaked het Hooggerechtshof, dat het te weinig aandacht zou geven aan het zionisme en de Joodse meerderheid in het land. De achtergrond van het geschil was een beslissing van de rechtbank over illegale immigranten.

Al binnen een uur werd het standbeeld weer van het plein verwijderd. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Kort nadat het standbeeld werd ontdekt, verklaarde de politie dat ze een politieonderzoek zouden starten. Deze beslissing werd toen door de Minister van Binnenlandse Veiligheid Gilead Erdan bekritiseerd. Niet elke protest zou een politie-onderzoek rechtvaardigen, zei hij. 'En zeker niet als het protest niet tot geweld oproept,' zei de minister.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.