Groeten uit Israël: Morgen begint het nieuwe schooljaar

donderdag 31 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Eindelijk is het leuk om ’s morgens vroeg het huis uit te gaan. Ik houd van deze koele en frisse lucht die ik vanochtend vroeg op mijn weg naar de redactie kon inademen. In ons gezin zijn we het erover eens dat we deze zomer niet zullen missen, vooral de maanden juni en juli waren veel te heet. De komende dagen zou het helaas weer wat warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, daarna helder, met een lichte temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,86 meter onder de zeespiegel.

Morgen begint het nieuwe schooljaar. Vandaag is het de laatste dag van de zomervakantie. Na twee en een halve maand vakantie is onze zoon zelfs helemaal niet enthousiast dat de dagelijkse sleur van school weer begint. Hij gaat naar de elfde klas (de vijfde klas van de middelbare school), en dat is de moeilijkste klas, want in dat jaar worden de meeste deelexamens voor het eindexamen gedaan; het twaalfde schooljaar is dan duidelijk korter. Onze dochter was al sinds Pesach niet meer op school, er waren nog slechts enkele tests voor het eindexamen. Velen van u vragen zich nu vast af, waarom men uitgerekend op een vrijdag met het nieuwe schooljaar begint, om dan meteen weer een weekeinde te beginnen? Dan had men het schooljaar toch op zondag kunnen laten beginnen. Maar zo gaat het nu eenmaal niet. De eerste schooldag is en blijft 1 september, tenzij dat een shabbat is, dan begint de school een dag later. Een paar jaar geleden heeft men geprobeerd de zomervakantie iets te verkorten, om het de ouders gemakkelijker te maken. Toen begon het schooljaar een paar dagen eerder, op 26 augustus. Maar na een of twee jaar werd deze verkorting weer afgeschaft. Toch spreekt onze minister van Onderwijs nog steeds over het plan om de vakanties te verkorten. Hoe, dat weten we nog niet, want daarin hebben ook de leraren wat te vertellen.

In de voetgangerszone in Jeruzalem ging het er gisteren heel vrolijk aan toe. Talloze straatkunstenaars waren ter gelegenheid van het einde van de zomervakantie uitgenodigd om de mensen met hun vertoningen te vermaken. Er werd gegoocheld en gedanst, clowns maakten de Jeruzalemmers aan het lachen, een heel leuke sfeer.

Gisteren in het voetgangersgebied in Jeruzalem (Foto’s: Hadas Parush/Flash90)

En nu nog een bericht over sport: Vanavond begint het Europees kampioenschap basketbal Eurobasket 2017. En Israël is een van de gastheren, de spelen van een voorrondengroep worden in Tel Aviv gehouden. En tegen wie het Israëlische nationale team moet spelen, leest u elders in onze nieuwsberichten.

Israël is een van de gastheren van het Europese kampioenschap basketbal.

Sinds gisteren zit onze zoon weer heel vaak op zijn kamer voor de computer, want we hebben weer internet en zijn weer met de wereld verbonden. Maar ik ben optimistisch en denk dat hij ook de piano en het het samen in de woonkamer zitten niet vergeet. Ik wens u ene prachtige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.