Groeten uit Israël: Gesprekken bij de bushalte

dinsdag 29 augustus 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Het zou best nog wat koeler mogen worden. Vanochtend vroeg op weg naar de bus was het al bijna verfrissend. En hier in Jeruzalem is het nog beter, de temperaturen zullen hier vanmiddag 'slechts' 28 graden halen. Eindelijk kunnen we wat op adem komen. Ook de komende dagen zou het zo aangenaam blijven, zonder grote temperatuur­veranderingen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een verdere lichte temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 213,845 meter onder de zeespiegel.

Als ik ’s ochtends bij de bushalte sta, ben ik meestal niet alleen. Hoewel het nog heel vroeg in de ochtend is, hebben we bij de halte een vast groepje. Dat maakt de wachttijd op de bus veel korter. Eerst begroet men elkaar, en dan komt er meestal een kort gesprek over het busverkeer, vooral nu, omdat hier bij ons in Modi’in nieuwe buslijnen zijn ingevoerd en er hier en daar nog problemen zijn. Zo werden in onze straat meteen twee bushaltes eenvoudig genegeerd omdat ze bij de nieuwe planning van de buslijnen niet waren meegenomen. Het zal toch nog een tijdje duren voordat het busverkeer bij ons weer probleemloos functioneert. Tijdens de gesprekken begroet men dan de erbij komende stamgasten van de bus naar Jeruzalem.

De woningprijzen in Modi’in volgen op onze klachten over de nieuwe buslijnen. Mijn gesprekspartner woont vlak voor de bushalte; het gebouw was ongeveer een jaar geleden gebruiksklaar. We vergeleken onze woningen en werden het erover eens dat de woningprijzen absoluut idioot zijn en ze ook wel niet zo gauw zullen dalen. En eerlijk gezegd, nu we een eigen woning hebben, wat voor belang zouden we er dan bij hebben als de prijzen dalen? Voor ons zou dat immers een waardeverlies zijn. En omdat haast alle eigenaren en ook de banken zo denken, geloof ik nauwelijks dat de woningprijzen in de nabije toekomst zullen dalen, ook al bemoeit de Minister van Financiën zich ermee. Tweeënhalf jaar zit hij al op die post, en de prijzen zijn altijd alleen maar omhoog gegaan.

De bushalte en het zicht van daaruit op het park en de heuvel.

Maar even terug naar onze gespreksronde bij de bushalte. Elke morgen aan de bushalte is anders. Maar het is altijd heel aardig, bijna zoals een stamtafel, die dan echter abrupt wordt onderbroken doordat de bus bij de halte aankomt. Dan gaat iedereen op zijn plaats zitten. In Jeruzalem aangekomen, wenst men elkaar nog vlug een prettige dag, en dan gaat ieder zijns weegs. Morgenochtend kan het gesprek dan verdergaan.

Centraal busstation in Jeruzalem, een nieuwe dag begint.

Het is trouwens leuk om met mensen in gesprek te komen. Ik heb zo al verschillende keren op mijn weg naar mijn werk heel interessante mensen leren kennen. Vooral oudere mensen hebben altijd een goed verhaal paraat. Probeert u het ook eens. Je hoeft alleen maar een begin te maken, en dan zit je al gauw in een leuke gespreksronde in de bus of de tram.

Nu wens ik u een prettige en interessante dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.