VN-secretaris-generaal Guterres sprak in Israël

maandag 28 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, is maandag door premier Benjamin Netanyahu ontvangen. Netanyahu begroette Guterres en zei dat er geen twijfel over bestaat, dat de betrekkingen tussen Israël en de VN zeer verstoord zijn en de VN obsessief heeft gehandeld tegen Israël.

Netanyahu sprak de hoop uit dat de secretaris-generaal bij zijn bezoek de gelegenheid zal hebben om te zien dat Israël een zeer geavanceerd land is met een stabiele democratie.
Hij noemde ook de taak van de Verenigde Naties in Libanon, om wapensmokkel naar Hezbollah te verhinderen, maar geen enkele van de tienduizenden gesmokkelde wapens is ooit door UNIFIL gemeld. Netanyahu hoopt met Guterres een ​​nieuwe pagina te kunnen openen in de betrekkingen met de Verenigde Naties.

Daarna hield Guterres een toespraak:

'Ik begon mijn bezoek vanochtend vroeg in Yad Vashem. Dat gaf me niet alleen de gelegenheid om de omvang van de ergste misdaad in de menselijke geschiedenis te begrijpen, maar ook om te zien hoezeer dit samenhangt met de vormen van vervolging en discriminatie van het Joodse volk, wat we nu antisemitisme noemen.

Het is me in feite duidelijk, dat wanneer men zegt dat Israël geen bestaansrecht heeft, of dat men vraagt om de vernietiging van Israël, dat het daarbij om een onaanvaardbare vorm van modern antisemitisme gaat. En u kunt er zeker van zijn, dat ik me als secretaris-generaal van de VN inzet voor het bestaansrecht van Israël, het recht om binnen veilige grenzen te bestaan.

Als secretaris-generaal van de Verenigde Naties is het, zo geloof ik, mijn plicht om een ​​ambassadeur van vrede te zijn. En dat betekent ook eerlijk te zijn, alle staten moeten gelijk worden behandeld. En zo zal het ook verder gebeuren. In mijn tijd als premier van Portugal was ik getuige van belangrijke momenten in de onderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen. Ik herinner me de tijd van de toenmalige premier Ariel Sharon tijdens een vergadering in mijn kantoor tussen vice-premier Shimon Peres en Jasser Arafat.

Ik heb altijd de droom gehad het Heilige Land als een land te zien waarin Jeruzalem een ​​stad is, die hecht, zeer hecht, verbonden is met drie religies, en dat kan niet worden ontkend. Ik heb gedroomd van de kans om in het Heilige Land twee staten te zien die elkaar wederzijds erkennen en ook in vrede en veiligheid samenleven. (…) Om dit mogelijk te maken hebben we enerzijds een politiek proces nodig met al zijn problemen, en in het begin verschillende standpunten, en dit moet gepaard gaan met een aanzienlijke verbetering van de economische en sociale omstandigheden van de Palestijnen, om de mensen het geloof te geven dat vrede de moeite waard is.

Het is waar dat ik in het verleden, en ook nu, mijn gevoelens heb geuit dat er enkele hindernissen zijn, een reeks hindernissen, niet slechts een hindernis. Ik heb me bijvoorbeeld uitgesproken tegen nederzettingen, maar ook terreur, geweld en ophitsing duidelijk veroordeeld. Ik heb ook gereageerd op de problemen door de scheiding tussen de Westbank en de Gazastrook. Voor deze reeks problemen heb je een sterk verlangen naar vrede nodig en moet je begrijpen dat dit een ingewikkeld politiek proces is. Het is daarom van belang – ik zeg het nog een keer – dat vrede winst oplevert, zoals Israël met zijn buitengewone economische ontwikkeling al heeft verkregen; ook de Palestijnen moeten de mogelijkheid hebben in deze economische en sociale dimensies te kunnen leven.

Ik wil daarmee mijn bewondering voor de prestaties van Israël op het gebied van innovatie en technologie uitspreken en zeggen hoe belangrijk in deze tijd van klimaatverandering en woestijnvorming, de bijdrage van Israël kan zijn voor enkele landen, waarin de droogte steeds meer bevolkingen tot wanhoop brengt en hen te dwingt om te vluchten. Ik geloof dat Israëlische technologie en innovatie een belangrijke impuls kunnen zijn bij onze mogelijkheden om de klimaatverandering te bestrijden.

Tot slot wil ik zeggen, zoals ik al in een brief aan de Veiligheidsraad heb geschreven, dat ik er alles voor zal doen wat binnen mijn mogelijkheden ligt om ervoor te zorgen dat UNIFIL zijn mandaat volledig zal uitvoeren. Ik begrijp de zorgen van Israël voor zijn veiligheid en ik zeg het nogmaals: de wil of de wens om Israël te vernietigen is vanuit mijn standpunt absoluut onaanvaardbaar.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.