Groeten uit Israël: Internet-vrije dagen, heerlijk!

maandag 28 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Toen ik vanochtend vroeg in Jeruzalem uit de bus stapte, waaide me meteen een koele wind in het gezicht. Wat een verschil met Modi’in, dacht ik. Daar was het aanzienlijk warmer. Ik houd van deze frisheid in Jeruzalem, nu, wanneer de temperaturen misschien eindelijk beginnen te dalen. Vandaag zou hier in Jeruzalem de 30 graden nog niet eens worden gehaald. En morgen zou het zelfs nog wat koeler worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, later helder, met een temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat op 213,835 meter onder de zeespiegel.

Sinds enkele dagen zitten we thuis zonder internet. We zijn bezig van provider te veranderen en op de een of ander manier is het ons niet gelukt dat 'naadloos' te doen. De hele atmosfeer thuis is in één keer veranderd. Eerst hadden we een gevoel van hulpeloosheid, alsof ze ons de zuurstof hadden afgenomen. Verbonden zijn we nog via onze mobieltjes, maar doordat ons huis waarschijnlijk van heel bijzondere stenen is gebouwd, hebben we in de woning nauwelijks ontvangst. Wie zijn e-mails wil lezen, moet dan ook even de tuin in.
Maar binnen is alles anders. Plotseling liggen er weer boeken op tafel, het hele gezin zit samen naar een film te kijken, men praat meer met elkaar. Onze zoon zit ineens achter de piano en oefent een stuk. Ja, de zoon die we anders alleen van de achterkant zagen in zijn kamer, achter de computer. Nu zit hij weer bij ons in de woonkamer, nodigt vrienden uit, gaat met hen naar het nieuwe winkelcentrum dat onlangs is geopend. Ik ben benieuwd of dat woensdag ook nog zo zal zijn, want dan zijn we weer met de wereld verbonden.


In plaats van internetten liever met vrienden uitgaan. Het nieuwe winkelcentrum en recreatiecentrum in Modi’in, 'Moriah-centrum'.

Vandaag zijn de gehandicapten weer de straat op gegaan. Deze keer blokkeren zij in Caesarea de toegang tot het stadsdeel waar onze premier Netanyahu woont, tot grote ergernis van de buren natuurlijk. Het gaat, zoals u wel al zult weten, om de eis om de maandelijks uitkering die gehandicapten van de staat krijgen, aan te passen aan het minimumloon. De regering had al beloofd de betalingen te verhogen, maar toen ging de Knesset met zomerreces. Nu trachten de gehandicapten opnieuw om de aandacht te trekken.
Een buurman zou, naar men zegt, de gehandicapten uitgescholden hebben dat ze terreur uitoefenen. Maar ze antwoordden dat het Netanyahu is die terreur uitoefent tegen de gehandicapten. Geen gemakkelijke situatie, er moet snel een oplossing gevonden worden. Jammer dat er altijd te weinig aan de zwakkeren wordt gedacht.

Nu wens ik u een prettige maandag, een goed start van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.