Palestijnen: Geen vredesproces zonder twee staten

zondag 27 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
Afgelopen week was er een ontmoeting van de Amerikaanse speciale gezant Jared Kushner en de Palestijnse leider Machmoud Abbas. Beide partijen proberen er een positieve draai aan te geven, maar alles wijst erop, dat deze ontmoeting net zo stormachtig verliep als de eerste in juni.

Palestijnse demonstranten met posters die de topadviseur van het Witte Huis, Jared Kushner, ervan beschuldigen dat hij de geslagen hond van zijn 'Zionistische' vrouw, Ivanka Trump, zou zijn. (Foto: Flash90)

Abbas zou tegen Kushner hebben gezegd, dat hij bereid is met de regering-Trump samen te werken om een oplossing te vinden voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Maar enkele dagen daarvoor had de leider van de Palestijnse Autoriteit achter gesloten deuren gezegd, dat hij Kushner ook een stevig ultimatum zou geven: Kom binnen 45 dagen met Israëlische concessies, of we blazen uw vredesproces op.

Het is geen ongewone bedreiging van de zijde van het Palestijnse leiderschap. In een gesprek met Al-Monitor zeiden Palestijnse functionarissen dat het ultimatum het gevolg was van 'langdurige onderhandelingen op de hoogste niveaus in de PA, in overleg met zijn teams van Trump-experts.'

Indien Kushner en zijn schoonvader, president Donald Trump, de Israëliërs niet naar de onderhandelingstafel kunnen dwingen, dan zeggen de Palestijnen dat zij 'zich tot een alternatief plan zullen wenden waaraan zij de afgelopen twee jaar hebben gewerkt'.

De Palestijnse dreigingen kwamen kort nadat de regering-Trump brak met het Amerikaanse buitenlandse beleid van tientallen jaren, door te verklaren dat deze niet langer vasthoudt aan een tweestatenoplossing.
Kort nadat Trump zijn ambt had aanvaard had Trump laten weten dat hij niet vasthield aan een bepaalde oplossing voor vrede, en met beide partijen zou samenwerken om een oplossing te vinden die bij hun behoeften past. 'Ik kijk naar twee staten en naar één staat, en ik wil dat wat beide partijen willen,' vertelde Trump in februari aan verslaggevers.

Afgelopen woensdag herhaalde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de eerdere uitspraak van Trump:
'We gaan niet zeggen wat het resultaat moet zijn - het moet voor beide zijden werkbaar zijn. En ik denk echt dat dit het beste is, om niet in werkelijkheid de ene partij voor te trekken boven de andere, om ervoor te zorgen dat ze daarmee kunnen werken,' zei de woordvoerder van de Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, op de vraag of de president de tweestatenoplossing steunt.

Afgelopen week ontving premier Benjamin Netanyahu de Amerikaanse speciale gezant Jared Kushner in zijn residentie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.