VN-secretaris-generaal António Guterres bezoekt Israël

zondag 27 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
VN-secretaris-generaal António Guterres wordt zondagavond in Israël verwacht. Tijdens zijn vierdaagse bezoek ontmoet hij o.a. de Israëlische president Reuven Rivlin, premier Benjamin Netanjahu en de gezant van Amerikaanse president Trump, Jason Greenbatt. Tijdens een bezoek aan de Palestijnse Autoriteit zal hij de Palestijnse leider Mahmoud Abbas ontmoeten.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres (Foto: Creative Commons)

Eind juni maakten we al melding van het verwachte bezoek van de secretaris-generaal van de VN. Hoofdthema van het bezoek worden het stagnerende vredesproces tussen Israël en de Palestijnen, de humanitaire situatie in de Gazastrook en de Israëlische vrees voor versterkte aanwezigheid van Iran in Syrië en de versterking van Hezbollah in Libanon.

Maandag zal Guterres, die bij zijn bezoek wordt begeleid door de Israëlische VN-ambassadeur Dani Danon, het Holocaust herdenkingsmuseum Yad Vashem en het graf van de voormalige Israëlische president Shimon Peres bezoeken. Daarna wordt Guterres ontvangen door premier Benjamin Netanyahu. Bij de ontvangst zullen minister van Defensie Avigdor Lieberman en ambtenaren van het ministerie van Defensie aanwezig zijn.

De verwachting is dat Israël van de secretaris-generaal van de VN internationale tussenkomst verwacht om de steeds toenemende Iraanse aanwezigheid in Syrië, Libanon en de hele omgeving te stoppen.

Op de tweede dag van zijn bezoek zal Guterres de Palestijnse Autoriteit bezoeken. Daar zal hij een krans leggen bij het graf van Yasser Arafat en met de Palestijnse leider Machmud Abbas en een andere functionaris van de Palestijnse Autoriteit spreken. Het zal vooral gaan over de steeds slechter wordende situatie in de Gazastrook als gevolg van het besluit van de Palestijnse Autoriteit om de stroomtoevoer naar de Gazastrook te onderbreken [door de betaling te stoppen].

Op de derde dag van zijn bezoek zal Guterres een ontmoeting hebben met de coördinator van de activiteiten in Judea en Samaria, General Yoav Poli Mordechai, die de Israëlische stappen zal uitleggen en diverse projecten zal laten zien, en ook de uitdagingen voor Hamas zal uitleggen.

De Gazastrook zal de secretaris-generaal op de laatste dag van zijn verblijf bezoeken. Daarbij zal hij ook met burgers van de Gazastrook en personeel van hulporganisaties van de Verenigde Naties in de Gazastrook spreken. Aan de Israëlische kant is een ontmoeting gepland met inwoners van de Israëlische plaatsen in de buurt van de grens met de Gazastrook.

Zijn vierdaagse bezoek zal Guterres afsluiten met een toespraak in het Diaspora Museum, het Museum van het Joodse Volk, waar hij ook zal ingaan op antisemitisme en zijn moderne variaties. De uit Portugal afkomstige VN-secretaris-generaal is zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de verdrijving van de Spaanse Joden, en daarom heeft Guterres gevraagd om zijn laatste toespraak in het Diaspora Museum te houden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.