Groeten uit Israël: Heeft de minister geen hart?

vrijdag 25 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vrijdag. Vrijdag is mijn lievelingsdag, want daarna komt de shabbat. De vrijdag heeft een heel bijzondere sfeer. Het is een mengeling van alledag en een feestdag. Alles is wat rustiger en kalmer. Wie zijn boodschappen nog niet heeft gedaan, kan dit samen met het gezin doen, want veel mensen werken op vrijdag niet, ze hebben een vijfdaagse werkweek. Vandaar dat vrijdags al betrekkelijk vroeg in de morgen de cafés goed worden bezocht. Hetzij voor een kopje koffie na het winkelen, of voor een afgesproken gezamenlijk ontbijt met vrienden. Het is gewoon leuk om op vrijdagochtend door de stad te wandelen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met verdere temperatuurstijging. Heet en droog in het binnenland en in de bergen. Aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 213,81 meter onder de zeespiegel.
De voor het weekeinde verwachte hittegolf zou niet zo extreem worden als aanvankelijk aangekondigd. Dat is goed, maar ook 34 graden is niet weinig, dat is de temperatuur die vandaag hier in Modi’in wordt verwacht; oorspronkelijk zou dat 36 graden zijn, nou ja.

Over de voorbereidingen voor het het nieuwe schooljaar, en 130 kinderen met bijzondere noden voor wie nog geen geschikte school is gevonden, schreef ik u gisteren. In het avondnieuws van gisteren werd daar ook over bericht. Daarbij ging het in de eerste plaats over onze minister van Onderwijs. Voor de vergadering van het Knessetcommissie voor Onderwijs en Cultuur waren ook enkele ouders van deze kinderen uitgenodigd. Bij de discussie over de situatie van hun kinderen ging het er hard aan toe. Eén moeder vertelde vertwijfeld over haar zoon en de vergeefse zoektocht naar een voor hem geschikte omgeving. Ze uitte het bezwaar dat met de problemen van deze kinderen onvoldoende rekening wordt gehouden. In de tv-uitzending zag ik onze minister van Onderwijs, Naftali Bennet, hoe hij bewegingsloos en stil op zijn stoel zat, zonder ook maar één woord tegen de vrouw te zeggen.

In de eerst secondes ziet u de moeder van een kind; het lukt haar niet om kalm te blijven.

Zij werd door ordebewaarders gemaand om rustig te blijven, maar dat kon zij niet. Zij werd de zaal uit 'begeleid', zonder ook maar één teken van sympathie voor de niet gemakkelijke situatie van de ouders en in het bijzonder hun kinderen, die zich al verheugen op het nieuwe schooljaar, maar een week voordat de school begint nog niet weten of en zo ja waar zij aan het nieuwe schooljaar zullen beginnen.
De voorzitter van de vergadering zei alleen maar, dat zolang zij, de moeder, blijft schreeuwen, ze niet zou worden gehoord. Ik vond het treurig om onze minister van Onderwijs zo bewegingsloos te zien. Hij zou een paar woorden tot de moeder hebben moeten zeggen, dat zou de hele atmosfeer veranderd hebben. Hij had immers al van tevoren beloofd om alles te zullen doen om voor alle kinderen het begin van het schooljaar mogelijk te maken, maar men moet de zorgen van de ouders ook begrijpen. Jammer, de commissievergadering had anders kunnen eindigen.

Bij ons in Modi’in is het vandaag een bijzondere dag. Het hele lokale openbaar vervoer wordt vandaag overgezet en het nieuwe centrale busstation wordt in gebruik genomen. Of we nu sneller op onze bestemming zullen komen, is helaas niet zo zeker.


Trots presenteert onze burgemeester het nieuwe busstation, dat vandaag wordt geopend. Veel succes.

En nu een verheugend bericht over voetbal: Maccabi Tel Aviv haalde gisteravond in het stadion van Netanya een 2-2 gelijk spel tegen het Oostenrijkse elftal uit Altach, en heeft zich daarmee, vanwege de 1-0 overwinning in de uitwedstrijd, gekwalificeerd voor de groepsfase van de Europa League. Gefeliciteerd!

Samenvatting van het spel van gisteren

En nu wens ik u een prachtig en rustig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.