Knessetleden mogen één dag de Tempelberg bezoeken

donderdag 24 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
De Israëlische politie staat komende dinsdag Knessetleden toe, de Tempelberg te bezoeken, zo meldde de TV-zender Channel 2 News gisteren. Het gaat om een eenmalige proef, om te zien welke invloed het bezoek van de Knessetleden aan het gebied heeft.

Gisterochtend probeerden de parlementariërs Jehoeda Glick (Likoed) en Shoela Moe'alem (Het Joodse Huis) de Tempelberg te bezoeken. Zij werden echter bij de toegangspoort geweigerd wegens het nog geldige verbod.

De parlementariërs Jehoeda Glick en Shoela Moe'alem verlaten de ingang van de Tempelberg, gisteren (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

'Er moet een eind komen aan deze absurde toestand, waar iedere burger en toerist de Tempelberg kan bezoeken en alleen de Knessetleden niet. Voor mij is het bezoek aan de Tempelberg niet alleen een fundamenteel recht en gebod, het geeft me ook de energie en de zuurstof die ik nodig heb voor mijn persoonlijke en publieke leven,' zei Jehoeda Glick.

Shoela Moe'alem zei na de vergeefse poging om de Tempelberg te bezoeken: 'Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat het Palestijnse leiderschap verantwoordelijk is voor de ophitsing van het Arabische publiek, en niet de Knessetleden. Het feit dat het voor Knessetleden nog steeds verboden is om op de Tempelberg te komen, is een teken van het voortdurende verlies van de Joodse soevereiniteit over deze plaats.'

Later zei Jehoeda Glick over het plan van de politie om de parlementariërs volgende week een bezoek aan de Tempelberg toe te staan. 'Ik heb tegen premier Netanyahu gezegd, dat ik niet bereid ben om een ​​proefkonijn te zijn. Gelooft u echt dat wanneer alle Knessetleden, Joden en Arabieren, samen de Tempelberg bezoeken, dit aan het bewaren van de openbare orde zal bijdragen? Ik ben niet bereid om de Tempelberg als politicus te bezoeken en bij te dragen aan nutteloze spanningen. Ik wil de Tempelberg zoals elke normale persoon betreden.'

Het verbod voor Knessetleden om de Tempelberg te bezoeken, bestaat sinds november 2015.
Een paar weken geleden had de politiechef van Jeruzalem, Yoram Halevi, aan politiechef Roni Alsheikh aanbevolen om te proberen de politici in staat te stellen de Tempelberg te bezoeken met het oog op de komende Joodse feestdagen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.