Groeten uit Israël: Klaar voor het nieuwe schooljaar?

donderdag 24 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Er staat weer een nieuw weekeinde voor de deur. Het is het laatste weekeinde voor het begin van het nieuwe schooljaar, en zo langzaam aan moeten we weer wennen aan het feit dat we binnenkort weer in het dagelijks leven terugkeren, Maar eerst willen we het weekeinde te boven komen, want het zou weer erg heet worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:: Deels bewolkt, later helder met verdere temperatuurstijging, vooral in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,80 meter onder de zeespiegel.

Het begin van het nieuwe schooljaar is hier bij ons in Israël altijd een grote gebeurtenis. In de media hoor je verhalen over scholen waar sommige dingen nog niet klaar zijn voor het nieuwe schooljaar. In de ene school werkt de airco niet, in een andere school zijn de renoveratie­werk­zaamheden nog niet klaar, of er zijn te weinig schoollokalen doordat er plotseling veel meer schoolkinderen bij zijn gekomen.

Gisteren las ik dat er voor 130 kinderen met speciale behoeften nog geen passende school is gevonden. Natuurlijk gaat het hier, zoals bij zoveel problemen, weer eens om geld. Deze kinderen hebben voor een deel persoonlijk begeleiding nodig tijdens het onderwijs, en dat kost nu eenmaal geld. Onze minister van Onderwijs gaf gisteren tijdens een zitting van de Knessetcommissie voor Onderwijs en Cultuur toe dat er tegenwoordig meer kinderen zijn met een speciale behoefte dan men had aangenomen; het budget zou inmiddels verhoogd zijn en men doet zijn best om voor elk kind een nieuwe oplossing te vinden. Eigenlijk mag zoiets niet gebeuren. Vaak wacht men te lang tot men zich over het probleem uitspreekt, en dan moet plotseling alles heel snel gaan. Ik hoop dat er geen kind op de eerste schooldag thuis moet blijven.

Minister van Onderwijs Naftali Bennett. Hij wil voordat de scholen beginnen, een oplossing vinden (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Bij deze nieuwe en werkelijke problemen ben ik blij dat bij ons thuis alleen maar kleine problemen opgelost hoeven te worden: Een paar schoolboeken en een nieuwe tas voor onze zoon halen.

En als wij het al over problemen hebben, ook de gehandicapten strijden verder voor een verhoging van de maandelijkse steun die ze van de Staat ontvangen. Zij eisen een gelijktrekking met het minimuminkomen. Omdat voor de Knesset het zomerreces was begonnen, is er nog niets gebeurd, ondanks de belofte van de regering de betalingen te verhogen. Zodoende hebben gehandicapten gisteren en vanochtend vroeg weer de wegen geblokkeerd, om aandacht te vragen voor hun situatie. Voor de automobilisten is dat natuurlijk irritant, maar alleen zo kunnen de gehandicapten aandacht vragen voor hun problemen.

Gehandicapten waren ook vanochtend vroeg weer op de straten. Ze blokkeerden snelweg 4 en verzochten de overheid om hulp in hun strijd.

Ik kan alleen hopen dat voor de gehandicapten snel een oplossing wordt gevonden, rond 700 euro per maand is nu echt niet genoeg om van te leven.

En nu wens ik u ene prettige en prachtige donderdag. Verheugt u zich op het weekeinde. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.