Jaffastraat, de keizerlijke weg in Jeruzalem

dinsdag 22 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
De Jaffastraat in Jeruzalem is behoorlijk veranderd door de trambaan. Er rijden geen auto’s en bussen meer, want het is een modern voetgangersgebied geworden. Nog niet zo heel lang geleden was deze straat nog een belangrijke verkeersader. De weg leidt helemaal tot in Jaffa. Vanuit Jeruzalem is het 65 kilometer naar deze oude haven aan de Middellandse Zee.

Het is een van de oudste wegen van Israël. Toen Jeruzalem groter werd en zich buiten de muren begon uit te breiden, ontstonden de eerste woonwijken langs de Jaffastraat. Na de overheersing van de Osmanen werd de straat het centrum van het snel groeiende nieuwe Jeruzalem. In 1869 werd de Jaffastraat voor het eerst geplaveid. Dat was ter gelegenheid van het bezoek van de keizer van Oostenrijk en Hongarije, Franz Josef I. Ook keizer Wilhelm II bezocht in 1898 de stad.

In de zeventiger jaren verloor de straat jammer genoeg zijn historische karakter. Mooie oude gebouwen werden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe, moderne gebouwen. Het autoverkeer werd steeds drukker en dat leidde tot chaotische toestanden. Toen men in 2005 begon met de werkzaamheden aan de trambaan, vreesde men dat de straat alleen maar onaantrekkelijker zou worden, maar toen de trambaan eenmaal klaar was, kwam de onrust daarover snel tot bedaren. De Jaffastraat is een aantrekkelijke en gerieflijke straat geworden. Ook de bedrijvigheid in de straat is weer goed op gang gekomen, hoewel het niet meer zo druk is als voor de aanleg van de trambaan.

Chiquere zaken kun je in het Mamila winkelcentrum vlakbij de oude stad vinden. Aan de Jaffastraat zijn vooral nog kleinere winkels te vinden, waar jonge mensen met een smalle beurs hun aankopen doen. De cafés en restaurants in de Jaffastraat worden druk bezocht door het winkelend publiek. Ook veel toeristen gaan er een hapje eten.

Dit artikel verscheen in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.