Groeten uit Israël: Het 'gescheiden strand' van Tel Aviv

dinsdag 22 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Zoals het vandaag is, zou het weer lang mogen blijven. Een paar wolken in de lucht en een aangenaam koel briesje. Loopt deze zomer inderdaad zijn einde tegemoet? Geen sprake van, vanaf morgen gaan de temperaturen weer omhoog. Voor het weekeinde heeft men ons de eerste hittegolf van deze maand beloofd. Tot nu toe was augustus nog best aardig voor ons in vergelijking met de extreem hete maand juli. Daarmee zal dat dan afgelopen zijn, hier in Jeruzalem worden dit weekeinde temperaturen tot 36 graden verwacht.

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt zonder noemenswaardig temperatuurveranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,785 meter onder de zeespiegel.

Voor vandaag heb ik een bijzondere foto uitgekozen. Als u de foto heel goed bekijkt, zal het u wellicht opvallen dat er alleen maar mannen op het strand te zien zien zijn. Hoe kan dat, dat een strand in Tel Aviv alleen maar door mannen wordt bezocht? De foto is gisteren genomen, maandag. Vandaag, dinsdag, wordt het strand dan alleen door vrouwen bezocht, net als op donderdag en zondag. De mannen kunnen het strand alleen op maandag, woensdag en vrijdag bezoeken. Op shabbat is het strand dan voor beide geslachten open. Dat is het Nordau-strand van Tel Aviv, het enige 'gescheiden strand' van Tel Aviv, dat voornamelijk voor religieuze Joden is ingericht, zodat ook zij van het strand en de zee bij Tel Aviv kunnen genieten. Zoals u ziet, is er altijd een manier om er met elkaar uit te komen. Vooral voor de orthodoxe Joden is het vanuit hun geloof niet mogelijk om naar een gemengd strand te gaan. Op andere terreinen van het dagelijks leven zijn er jammer genoeg nog problemen tussen religieuzen en niet-religieuzen, zoals de strijd over winkelopeningstijden en over bussen op Shabbat. Als iedereen de ander zo zou respecteren als hij is, zou alles veel eenvoudiger worden.

Dat men de vrees en de waarschuwingen van de burgers serieus moet nemen, heeft de stad Tel Aviv gisteren hopelijk geleerd. Veel woningen in Israël, en in het bijzonder in Tel Aviv, worden momenteel aardbevings­bestendig gemaakt. Daarbij worden gebouwen van vóór 1980 versterkt. Om deze maatregelen aantrekkelijker te maken, werd het zogenaamde plan TAMA 38 (Tochnit Meta’Arzit 38, in het Nederlands: Programma van Nationale Omvang 38) in het leven geroepen. Het plan biedt belastingvoordelen en staat in het kader van de werkzaamheden ook het bijbouwen van extra ruimten toe, zoals extra verdiepingen of kamers.

In de Shlomo-HaMelech-straat (Koning Salomostraat) wordt momenteel renovatiewerk aan een gebouw uitgevoerd. Het bouwbedrijf bouwt ook een ondergrondse garage, een van de voordelen in het kader van het plan TAMA 38. Ongeveer vijf maanden geleden dienden buren een klacht in wegens lichte aardbevingen ten gevolge van het graven naast hun woning. Ook wezen zij op kleine scheurtjes op een parkeerplaats. Maar de klachten hielpen niet. De buren waren overgevoelig voor kleine bevingen, zou er in het antwoord hebben gestaan. Gisteren gebeurde het dan. De aarde opende zich onder een geparkeerde auto en trok die in het ontstane gat. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Het naastliggende gebouw moest worden geëvacueerd totdat de schades en de risico’s getaxeerd waren.

Zo was de ondergrondse garage niet bedoeld. Tekst op het bord: Geen parkeerplaats. (Foto: Flash90)

De geschrokken bewoners hebben de nacht buiten hun woningen moeten doorbrengen. In de krant wordt vandaag uiteraard gemeld dat de waarschuwingen niet serieus waren genomen. Nu zoekt men in de stad naar schuldigen. Jammer dat men er altijd pas achteraf lering uit trekt.

Nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag. Vandaag speelt Hapo'el Be'er Sheva voor de toelating tot de Champions’ League. Ik ben benieuwd. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.