Jonge basketballers uit Europa trainden in Israël

maandag 21 augustus 2017 |  Yossi Aloni
'Basketball zonder Grenzen Europa' heet het trainingskamp dat jonge talentvolle basketballers uit heel Europa bijeenbrengt om te leren van spelers, coaches en beroemdheden van de Amerikaanse National Basketball Association (NBA) en de International Basketball Federation (FIBA).

De zestiende editie van dit trainingskamp werd vorige week voor het eerst in Israël gehouden. Er werd getraind in het Wingate Sportcentrum in Netanya. De Israëlische Basketbalvereniging was bij de organisatie betrokken. De beste spelers onder de 17 jaar uit Europa trainden met de sterren van de NBA en de FIBA.

Naast het reguliere trainingsprogramma waren er ook vergaderingen en workshops met Joodse, islamitische-, christelijke en druzische jongeren in Jeruzalem en Tel Aviv. Het team van de NBA-sterren onder leiding van Omri Caspi (Golden States Warriors), David Robinson (San Antonio Spurs) en Anthony Parker (Orlando Magic) namen in het Peres Vredescentrum deel een workshop voor 150 zogenaamde jonge 'ambassadeurs van de vrede' van alle religies.

Bij de door de NBAS-sterren geleide activiteiten ging het om 'opvoeding tot vrede met behulp van basketball'. De jonge deelnemers werd onder andere bijgebracht, dat als je succes wilt hebben in de NBA, je anderen moet respecteren en met hen samenwerken. Ook werden verschillende manieren van communicatie, zoals talen en muziek, uitgeprobeerd.

Omri Caspi is de enige actieve Israëlische speler van de NBA en stond natuurlijk in de schijnwerpers in zijn thuisland. Verder namen de basketbalsters Shay Doron (New York Liberty) en Karem Mashour (Maccabi Tel Aviv) deel aan de activiteiten.

NBA-beroemdheid Robinson zei: 'Ik heb in de NBA geleerd, dat als je succes wilt hebben, je moet samenwerken, samen spelen en samen winnen. Ik ben van mening dat je op het sportveld de mens ziet zoals hij is, en dat maakt sport tot een middel om de wereld in een betere wereld te veranderen.'

Chemi Peres met de NBA sterren en andere spelers. (Foto's: Efrat Sa'ar, Josef Avi, Yair Engel)

De voorzitter van het Peres Vredescentrum Chemi Peres bedankte de sterren van de NBA: 'Ik dank u namens de kinderen, jullie zijn een voorbeeld voor de gemeenschap en voor co-existentie. Mijn vader geloofde dat sport kan worden gebruikt om sociale en culturele verschillen te overwinnen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.