Groeten uit Israël: Het voetbalseizoen is begonnen

maandag 21 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

’s Ochtends was het de afgelopen dagen al lekker weer. Wel gaat de koele wind gepaard met een iets hogere luchtvochtigheid, zodat ik te voet naar de redactie nog aardig transpireerde, ook al was het nog heel vroeg.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte teruggang van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,775 meter onder de zeespiegel.

Zoals u al weet, ben ik een fan van het openbaar vervoer. Graag laat ik de auto thuis en rijd met de bus naar mijn werk in Jeruzalem. Maar gisteravond werd ik herinnerd aan de nadelen van het reizen per bus. Normaal reis ik met een bus die mij na mijn werk tot bijna voor de huisdeur brengt. Maar gisteren had ik een afspraak bij de tandarts, zodat ik een andere bus nam die me naar de tandartspraktijk brengt. Tot zover geen probleem. Tegen half zeven was ik dan klaar en keek op mijn app in mijn mobieltje wanneer de volgende bus naar mijn wijk rijdt. Over twee minuten, stond daar. Dat kon ik onmogelijk halen. Toen ik bij de halte kwam, kon ik nog net de achterlichten van de bus zien. Gemist! Niet zo erg, dacht ik, over 20 minuten komt er nog een bus. Maar ik vergiste me, want het was al avond en dan komt de volgende bus pas over 35 minuten. Ik zat vast. Zodoende kwam ik pas na half acht thuis, een uur na het einde van de tandartsafspraak.

Overigens wordt vanaf vrijdag bij ons in Modi’in alles anders. Het nieuwe centrale busstation wordt in gebruik genomen, en er komen geheel nieuwe buslijnen in de stad. En ook ’s avonds zullen de bussen dan elke 20 minuten rijden. Daarom heb ik de afgang van gisteren gewoon maar geaccepteerd, in de hoop dat over een paar dagen alles veel beter zal zijn. Ik hoop dat dat echt zo zal zijn. En als dan misschien over een jaar de trein erbij komt, wordt het helemaal perfect.


Ons nieuwe centrale busstation, ondergronds met het station verbonden. (Foto: Chaim Bibas).

En nu nog iets over sport: Afgelopen weekeinde is hier bij ons het voetbalseizoen weer begonnen. Het was de eerste speeldag van de Premier League. Gisteravond was ik aangenaam verrast toen Beitar Jerusalem in een uitwedstrijd met 3-0 duidelijk won van de nummer twee van het afgelopen seizoen, Maccabi Tel Aviv. De verdere uitslagen kunt u desgewenst hier vinden.

Omdat het thuisstadion van Tel Aviv nog wordt omgebouwd en volledig gerenoveerd, is het stadion van Netanya nu het thuisstadion van Maccabi Tel Aviv, waar ook het weer opgeklommen Maccabi Netanya en Hapo'el Ra'anana spelen. We hebben helaas nog niet genoeg voldoend goede stadions, hoewel de situatie de afgelopen jaren enorm is verbeterd. In verscheidene steden werden volledig nieuwe stadions gebouwd, in Be'er Sheva, Petach Tikva, Haifa en dus ook in Netanya. Op de foto bovenaan ziet u het Teddy-stadion in Jeruzalem, links daarnaast de Arena, waar de thuisbasis is van de basketballers van Hapo'el Jerusalem. Ik zal u een voor een alle stadions even voorstellen. Laten we beginnen met Netanya:

Het stadion van Netanya

Duidelijk is dat onze liga niet kan tippen aan de Duitse Bundesliga, maar toch spelen enkele clubs best wel goed mee op het Europese toneel. Zo kwam de nu in de tweede liga spelende Hapo'el Tel Aviv in 2001 tot aan de kwartfinale van de toenmalige UEFA-beker, en ook Hapo'el Be'er Sheva kon in het afgelopen seizoen in de Europaliga met twee overwinningen op Juventus indruk wekken. Morgen speelt Be'er Sheva de returnwedstrijd tegen de Sloveense kampioen Maribor, de thuiswedstrijd wonnen zij met 2-1. Als ze morgen niet verliezen, dan zal Be'er Sheva voor het eerst in de Champions League spelen.

Nu wens ik u een prettige en rustige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.