Groeten uit Israël: Kampioenschappen Videospelen

zondag 20 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

En weer begint er een nieuwe week. Augustus is nog maar net begonnen, als het alweer bijna voorbij is. Dat betekent niet alleen dat de zomer langzaamaan zijn einde nadert, maar ook dat het nieuwe schooljaar over enkele dagen beging, over twaalf dagen, om precies te zijn.

Het wordt tijd dat we onze zoon weer in de Israëlische tijdzone terugbrengen. Hij leeft op dit moment volgens heel andere tijden; zo’n twee à drie uur nadat hij naar bed gaat, moet ik alweer opstaan. Dat moet nu langzaam veranderd worden. Hij heeft deze zomer heel veel achter de computer gezeten. Vaak heb ik hem gezegd dat het tijd was voor een pauze, en dat hij veel te lang voor het beeldscherm zat.

Maar onlangs verraste hij ons met de mededeling dat hij zich samen met twee andere 'medespelers' van een videospel Rocket League, dat hij al twee jaar speelt, voor de halve finale van de Israëlische kampioenschappen voor elektronische sport heeft gekwalificeerd. Ja, zoiets bestaat echt, ik was verbaasd. Mijn zoon en zijn twee medespelers hebben met succes meerdere wedstrijden tegen andere teams gespeeld en zijn uitgenodigd voor de eindronde, die voor een echt publiek in de Cultuurhal van Rishon LeZion wordt gehouden wordt gespeeld. Drie dagen lang worden daar de Israëlisch kampioenen in verschillende videospelen gehouden. De winnaars zullen Israël dan vertegenwoordigen bij de wereldkampioenschappen in Korea. Wat er al niet allemaal bestaat. En daarvoor moest ik mijn zoon natuurlijk voorbereiden; plotseling steunde ik hem bij zijn 'training' op de computer voor het kampioenschap.

Het spel kan beginnen, de Israëlische Kampioenschappen voor Elektronische Sport 2017, Rishon LeZion (screenshot van video)

De spelen werden live via internet uitgezonden, en ook in het weekeinde waren ze op tv te zien. Helaas hebben mijn zoon en zijn medespelers het niet gehaald om in de finale te komen. Maar ook de derde plaats is mooi.
Overigens schijnt Israël een echte grote mogendheid te zijn op het gebied van videospelen. Enkele Israëli's spelen in de top mee. Er is zelfs een 'team' van een bepaald spel die een trainer uit Korea hebben aangenomen die hen op het wereldkampioenschap in Korea voorbereidt. Dat was allemaal nieuw voor mij.

Maar nu terug naar de realiteit en het weer. Ikzelf verheug me op de herfst, die binnenkort gaat beginnen Van de zomer heb ik dit jaar genoeg. Maar het zal nog even duren voordat het eindelijk echt gaat afkoelen. Ook vandaag worden bij ons thuis in Modi’in maximum­temperaturen van rond de 34 graden verwacht. Hier in Jeruzalem is het een heel klein beetje 'koeler'.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met voor het jaargetijde iets te hoge temperaturen. Aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde drie centimeter gedaald en staat nu op 213,775 meter onder de zeespiegel.

In het nieuws werd verder bericht over de terreuraanslagen in Spanje, en daar kwam nog het bericht bij van de aanslag in Finland. Finland? Dat is nieuw, er is daar nog nooit een terreuraanslag geweest. Hoe kan zoiets in het mooie Finland gebeuren, vroeg ik me af. Maar ik schreef vrijdag al dat de terreur overal ter wereld kan toeslaan.
Er kwam voor Israël geruststellend nieuws uit Spanje. Ook de laatste Israëlische toerist, waarmee men nog geen contact had gehad, heeft zich gemeld. Bij de aanslag zelf raakte een Israëlisch vrouw gelukkig slechts lichtgewond. Ook een vroegere collega van me was op dat moment met zijn gezin in Barcelona, maar tijdens de aanslag was hij gelukkig ergens anders.

Nu wens ik u een prettige en rustige zondag. Wij beginnen aan de nieuwe werkweek en werken al hard aan het volgende nummer van hetIsrael Today Magazine. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.