Groeten uit Israël: Weer een auto-aanval … in Spanje

vrijdag 18 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het zomerweer heeft zich gestabiliseerd, de afgelopen dagen is er zo goed als niets veranderd. En zo mag het van mij best blijven. Vooral ’s avonds is het sinds een paar dagen echt aangenaam, wanneer er een lichte afkoeling is te merken. Ook in het weekeinde zou het weer zo blijven, maandag zouden de temperaturen zelfs iets kunnen dalen. Maar dat betekent niet dat de airco nu pauze kan houden. Hier in Modi’in wordt vandaag 33 graden verwacht.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, zonder noemenswaardige temperatuurveranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,745 meter onder de zeespiegel.

Gisteravond bracht ik mijn zoon met de auto naar het fitnesscentrum. We hebben hem een abonnement daarop gegeven, zodat hij met zijn vrienden eens wat anders kan doen dan voor de computer te zitten. Niet dat hij nu alleen maar voor het scherm zit, maar toch, er zijn nog meer dingen te doen. Ik moet er dan wel bij vertellen dat het idee van het fitnesscentrum van hemzelf komt. Dat is ook prachtig. Hij kan daar niet alleen trainen, maar ook gaan zwemmen, wat vooral ’s zomers heel verfrissend is. Vroeger hadden we voor het hele gezin een jaarabonnement, maar nu moeten we wat besparen. Ook zijn onze kinderen geen kinderen meer, zodat we helaas geen gezinsabonnement meer kunnen krijgen.

Alweer een aanval met een auto, dacht ik gisteren toen ik mijn zoon bij het sportcentrum had afgezet en het bericht over de aanval hoorde via de autoradio. Het hele bericht klonk helaas erg bekend, een auto vloog in een menigte mensen, een ooggetuige sprak over doden en veel gewonden. En toen kwam de verrassing: de presentator op de radio bedankte de ooggetuige voor zijn bericht vanuit Barcelona. Barcelona? Ik was verbaasd. Ik dacht de hele tijd dat die aanslag hier bij ons was gepleegd. Want de ooggetuige sprak Hebreeuws.
Toen luisterde ik verder. Er werd nog een Israëlische geïnterviewd. Ze was net een paar uur voor de aanslag in Barcelona aangekomen. Wat een ontvangst. Je komt uit Israël, je wilt bijkomen van de dagelijkse stress, ver weg van de terreur, en dan gebeurt er zoiets. Dertien doden en vele gewonden. Vreselijk. Barcelona is voor Israëli's een zeer geliefde vakantiebestemming. Ook de ouders van een vriend van onze zoon zijn daar net. Zij schreven op Facebook dat alles in orde is; zij hadden ook alleen via de radio over die aanslag gehoord.

In Tel Aviv werd het stadhuis in de kleuren van de Spaanse vlag verlicht. 'Welkom in de club', een nieuwe vlag in de verzameling (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Steeds wanneer er bij ons een terreuraanslag is geweest, proberen de buitenlandse media een reden te vinden waarom de terrorist de aanslag gepleegd zou hebben. Vaak werd Israël dan als verantwoordelijke daarvoor genoemd. Maar dat is helaas niets nieuws. Wie tot nu toe wellicht nog niet wakker is geworden, heeft na deze wrede aanslag misschien eindelijk begrepen dat de terreur een probleem voor de hele wereld is geworden. Niemand is er meer immuun voor. Ik wens de gewonden een snelle genezing.

Ik zou graag willen dat ik kon zeggen dat de aanslag van gisteren de laatste was, maar helaas zal hij dat niet zijn geweest. Wat zou het mooi zijn als ik me vergis.

Ik wens u ondanks alles een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.