Steeds meer Joden uit Venezuela emigreren naar Israël

maandag 14 augustus 2017 |  Yossi Aloni
Ongeveer twee weken geleden kwamen 26 nieuwe immigranten uit Venezuela aan in Israël na een geheime actie. Allen kwamen uit de hoofdstad Caracas en de omliggende gebieden. Ze lieten alles achter, velen zijn in een slechte economische situatie.

Nieuwe immigranten uit Venezuela na de landing in Israël.

In Venezuela heeft een deel van de immigranten te kampen met de daar steeds toenemende golf van geweld. Een van hen is Michal, die met haar drie kinderen naar Israël emigreerde. 'Het is ons de laatste tijd duidelijk geworden dat er geen hoop is op een verbetering van de situatie in Venezuela', zei ze na de landing in Israël. 'Ik voelde dat ik het land moest verlaten en terugkeren naar huis, naar Israël. Mijn zoon lijdt aan een chronische huidziekte en het was onmogelijk zalf en medicijnen voor hem te krijgen. Telkens weer was er een tekort aan brood, meel en andere belangrijke voedingsmiddelen. Mensen worden op straat ontvoerd, om dan ​​losgeld voor hen te vragen. Het was gevaarlijk de straat op te gaan. De terugkeer naar Israël, naar het vaderland, maakt me erg blij.'

Venezuela bevindt zich in een ernstige economische en politieke crisis. Het minimumloon is slechts 10 dollar per maand. Door de hoge inflatie hebben auto's en woningen hun waarde verloren. Voedsel en medicijnen zijn alleen op de zwarte markt te krijgen, tegen te hoge prijzen.

De Joodse gemeenschap van Venezuela telt 1400 ouderen en ongeveer 500 kinderen. 700 gezinnen worden door de gemeenschap maatschappelijk gesteund. Wegens de slechte situatie is het voor veel leden van de gemeenschap moeilijk om het land te verlaten om naar Israël te immigreren.

De stichting 'HaKeren Lejedidut' financiert voor de nieuwe immigranten de vluchten naar Israël en steunt hen. Ieder kind krijgt 500 dollar, en aan volwassenen betaalt de Stichting 800 dollar steun.


In betere tijden - Bar mitswa in de Magen David Synagoge in Caracas, Venezuela (Foto: Serge Attal/Flash90)

Rabbi Yechiel Eckstein, voorzitter van de Stichting, zei na de landing van de immigranten in Israël: 'Keren HaJedidut richt zich op het helpen van Joden over de hele wereld die economische problemen hebben of door de politieke situatie in gevaar zijn. De stichting helpt hen bij de immigratie en het begin van een nieuw leven in veiligheid. De situatie in Venezuela is een complete ineenstorting. Op de straten heerst veel geweld, en er is gebrek aan voedsel en medicijnen.

De Joodse gemeente daar heeft 5000 leden en velen van hen lijden aan honger en gezondheidsproblemen. In de afgelopen anderhalf jaar heeft de stichting 200 Joden uit Venezuela geholpen te emigreren naar Israël, en helpt de Joodse gemeenschap daar met medicijnen. De nieuwe immigranten bereiken Israël zonder spullen. Wij helpen hen de eerste maanden, zowel financieel als op sociaal gebied. Tot mijn vreugde is er ook hulp van de Israëlische regering, die de rampzalige situatie heeft begrepen en immigranten uit Venezuela sterker ondersteunt.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.