Groeten uit Israël: E-step, leuk, maar soms gevaarlijk

maandag 14 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg kon ik eindelijk weer eens wat frisse lucht inademen. Het was een heel klein beetje koeler geworden, wat me meteen aan de herfst herinnerde. De komende dagen zullen iets aangenamer worden, maar geen zorgen, voor het weekeinde is de volgende hittegolf al voorspeld.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Eerst deels bewolkt, later opklaring. Lichte temperatuurdaling. Aan de kust broeierig bij een luchtvochtigheid van 65%. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,71 meter onder de zeespiegel.

Het rijden op een elektrische fiets, een e-bike en een elektrische step kan gevaarlijk zijn, daarover waren gisteren alle media het eens. Die tweewielers zijn hier bij ons zeer populair zijn geworden, vooral in Tel Aviv.

Met de elektrische step onderweg in Tel Aviv. Fantastisch, maar zonder beschermende uitrusting en helm zeer gevaarlijk.

Maar waarom was dat nu een gespreksonderwerp? Dat had een treurige reden. Gisterochtend vroeg was er eerst een bericht over een ongeval in Tel Aviv. Een jonge vrouw zou met haar e-step zijn gevallen en daardoor ernstig aan het hoofd gewond zijn geraakt. Later werd gemeld dat die vrouw een heel bekende persoon was. De naam zal u misschien niets zeggen, maar hier in Israël is ze heel bekend, hoewel ze pas 23 jaar oud is. Ik heb het over Shlomit Malka, zij is een model en ook presentatrice van de Israëlische versie van de talentenshow The Voice, waar u vast wel van zult hebben gehoord. Bijna drie maanden geleden is ze met de bekende en aanzienlijk oudere Israëlische acteur Jehuda Levi getrouwd.

Maar nu terug naar het tragische ongeval. Shlomit was gisteren, zoals vaker, met haar e-step de Rothschild-Boulevard, waar ze woont, opgereden Een helm of een andere bescherming droeg ze helaas niet. Naast de rijweg werden op dat moment de plantsoenen en de bomen met water besproeid, zodat ook het fietspad flink nat was. En dat werd Shlomit Malka noodlottig. Ze gleed uit en raakte bij haar val gewond aan haar hoofd.

Rotschild-Boulevard, Tel Aviv. Hier gebeurde het ongeval (Foto: Flash90)

Nu ligt ze in het ziekenhuis. Vanwege haar zware verwonding wordt ze kunstmatig in coma gehouden. Gelukkig is ze wel buiten levensgevaar en zou ze ook geen hersenschade hebben opgelopen. Zoals het er uitziet, zal ze van het ernstige ongeval herstellen. Overigens zijn op dezelfde plek later nog vier andere fietsers door het natte fietspad ten val gekomen.

Dit ongeval heeft de discussie over de e-bikes en e-steps weer opnieuw aangewakkerd. Rijden op e-bikes en e-steps is vanaf de leeftijd van 16 jaar toegestaan, maar dan ook alleen met helm en andere beschermingsmiddelen. Nu wordt er overlegd of de berijders niet ook verplicht verzekerd zouden moeten zijn. Want aantal ongevallen met deze fietsen neemt voortdurend toe, en de schade die kan worden aangericht, is groot. Ik ben blij dat we destijds voor onze zoon niet zo’n e-bike hebben gekocht, en inmiddels vindt hij dat ook.

Deze zomer zullen we ons herinneren als de zomer van de tragische ongevallen van prominente figuren. Ongeveer een maand geleden verdronk de zanger Amir Frisher Gutman, een week later stortte de bekende actrice Lucy Dubinchik vanaf de vierde verdieping naar beneden, en nu is er dan het ongeluk van Shlomit Malka, die in hetzelfde ziekenhuis ligt als de actrice. Beide zullen hopelijk weer snel op de been zijn. Misschien zijn deze ongevallen een waarschuwing en leiden ze tenslotte tot een teruggang van het aantal ongevallen in de toekomst. Dat zou een zekere troost zijn.

Nu wens ik u een prettige maandag, rij voorzichtig en let op uw kinderen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.