Bouw Amichai stokt door geldgebrek en bureaucratie

zondag 13 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
De bouw van de nieuwe nederzetting Amichai in juni (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De bewoners van Amona, die in februari hun huizen moesten verlaten en sindsdien zeer krap behuisd zijn in de kamers van het hostel in Ofra, hadden tot nu toe veel geduld. Het duurde enkele maanden en een aantal demonstraties en protestacties, totdat de belofte van premier Benjamin Netanjahu van een nieuwe nederzetting, een nieuw thuis, eindelijk werd gehouden voor de uit hun huizen verdreven families, en de eerste machines met het werk voor de nieuwe nederzetting Amichai begonnen. Het is de eerste door de overheid goedgekeurde nieuwe nederzetting sinds 1992

Maar sinds een maand is het stil geworden op de heuvel waar Amichai moet worden gebouwd. De reden is de bureaucratie en geld. Geen enkel ministerie wil nu de verantwoordelijkheid voor de kosten van de bouw van de nederzetting op zich nemen en het benodigde geld aan de regio Binyamin overdragen.

Nu moet de Minister van Financiën, Moshe Kachlon, beslissen, of hij de begroting van het Ministerie van Woningbouw verhoogt, of de verantwoordelijkheid voor de bouw van de nederzetting overdraagt aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Maar dat alles interesseert de bewoners van het vroegere Amona niet, voor hen geldt maar één adres: premier Benjamin Netanjahu. Hij heeft hen de nieuwe nederzetting beloofd, hij is verantwoordelijk.

Er komt langzaam een einde aan het geduld van de bewoners. Volgens berichten in de media maakt men plannen voor stappen, voor het geval dat de bouw van Amichai niet snel wordt voortgezet. Men wil daden stellen en met grote tenten naar de heuvel trekken waar de nieuwe nederzetting moet worden gebouwd. Verscheidene tenten, ​​die een langdurig verblijf mogelijk maken, zouden al zijn getest.


Avichai Buaron (2e van rechts) tijdens een protest in de winter (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De voorzitter van Amona, Avichai Buaron, zei: 'Dit is geen demonstratie of protest. We hebben hier in het hostel de hele winter en de zomer doorgebracht. Het is gewoon onmenselijk om meer dan een half jaar in de kamers van het hostel te wonen en van ons te verlangen om hier te blijven wonen en wachten.' 'Het is duidelijk dat duizenden jongeren ons naar de heuvel zullen begeleiden,' zei hij. 'En als we eenmaal de heuvel hebben bestegen, is het om daar voor eeuwig te blijven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.