Groeten uit Israël: Douchen met puur zonnewarmte

zondag 13 augustus 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Een nieuwe week is begonnen, althans voor ons hier in Israël. Vanochtend vroeg merkte ik meteen dat het weer wat warmer was geworden. Niet dat het in het weekeinde koel was, dat was het helemaal niet. Deze zomer is echt een heel bijzondere. Hij houdt geen pauze, het is altijd heet. Ik was echt van plan om op elektriciteits­kosten te sparen, maar uiteindelijk gaf ik het op en zette de airco weer aan. Het gaat gewoon niet zonder. Een einde van deze hitte is nog niet in zicht.

Maar deze hitte heeft ook een voordeel. We hebben altijd heet water. Ik hoef bijna nooit de boiler in te schakelen. De zon verhit het water zodanig dat we de hele dag door heet water hebben. Helaas heb ik de schakelklok van de heetwater­boiler veel te laat aan de hitte aangepast. Waarom? Geen idee, misschien wel uit gemakzucht. Er is niets erger dan ’s ochtends op te staan een geen warm water voor de douche te hebben. Daarom had ik de schakelklok altijd zo geprogrammeerd dat hij de boiler al inschakelt twee uur voordat ik opsta. ’s Avonds stond de boiler weer twee uur aan. En dat is nu bij deze hitte helemaal niet nodig.
Na de eerste elektriciteits­rekening ben eindelijk wakker geworden en heb ik de klok opnieuw geprogrammeerd, nu nog maar een half uur voor ik opsta. De zon doet de rest. Als u wel eens in Israël bent geweest, hebt u vast die witte ronde watertanks op de daken van de huizen gezien, samen met de zonnecollectoren. Daar zitten waterleidingen in die dan door de zonnestraling worden verhit. Ik kan u verzekeren dat het water dan kokend heet is. Een voordeel als je in een heet land woont: heet water is gratis.

Zo ziet een heetwater­installatie er dan uit.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met temperatuurstijging. Heet in het binnenland en in de bergen; aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,69 meter onder de zeespiegel.
Van het waterpeil van het Meer van Galilea zijn de afgelopen paar dagen geen gegevens meer ontvangen. Zodra er weer actuele gegevens zijn, zal ik ze weer vermelden.

Wij waren dit weekeinde niet de enigen die naar het strand waren gereden. Terwijl wij naar het Palmachim-strand bij Rishon LeZion reden, amper 30 autominuten van Modi’in, trokken er meer dan 27.000 mensen naar het Meer van Galilea, want het water daar geeft een welkome afkoeling. De in totaal 15 stranden van het meer moesten deels gesloten worden wegens de grote drukte. Vanochtend vroeg las ik daar een artikel over in de krant:

Vandaag in de krant Ma’ariv: 'Israëli's veroverden het Meer van Galilea en maakten het ook schoon.'

Veel mensen betekent veel afval. En afval langs de stranden is niet zo fraai. Daarom heeft men bij het Meer van Galilea tot een prachtige actie besloten: Iedere bezoeker bij het meer kreeg drie verschillende vuilniszakken, een voor het normale afval, een voor plastic flessen, en een derde voor sigarettenpeuken. Wie aan het eind van de dag alle drie de zakken gevuld weer inleverde, hoefde niet te betalen voor het parkeren. De actie werd door de mensen enthousiast opgepakt, en dat niet alleen vanwege het gratis parkeren. Zo is het meer schoon gebleven en wacht het alleen op de volgende bezoekers.

En nu wens ik u een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.