Bedreigde Iraanse journaliste Amin geland in Israël

vrijdag 11 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
Neda Amin na haar aankomst in Israël (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De Iraanse journaliste, Neda Amin, is donderdag in Israël geland, nadat de Israëlische Minister van Binnenlandse Zaken, Aryeh Deri, haar asiel had gegeven in Israël. Ze was drie jaar geleden uit Iran naar Turkije gevlucht. In Iran werd ze beschuldigd van spionage, omdat zij contact had gehad met Israëlische media.

Een paar dagen geleden stond ze op het punt door Turkije te worden uitgeleverd aan Iran, waar de doodstraf voor haar dreigde. Toch was geen enkel Europees land, waartoe Amin zich had gewend, bereid haar asiel te verlenen.

Daarop richtte de Israëlische journalistenvereniging zich tot minister van Binnenlandse Zaken Deri met het verzoek, de Iraanse journaliste in Israël asiel te verlenen. 'Neda Amin wacht in Iran de doodstraf zodra ze daar aankomt. En dat is alleen omdat ze enig commentaar in het Perzisch voor een Israëlische website had geschreven'.

Minister van Binnenlandse Zaken Deri stemde in met het verzoek en liet de journaliste met een toeristenvisum naar Israël reizen. 'Het gaat om een journaliste die in acuut levensgevaar is, alleen maar omdat ze commentaren heeft geschreven voor een Israëlische website. Om deze humanitaire redenen heb ik haar meteen toegestaan in te reizen,' motiveerde Deri zijn beslissing.

Zo kon Neda Amin donderdag vanuit Istanbul naar Israël vliegen. Na haar landing op de luchthaven Ben-Goerion schreef de Minister van Binnenlandse Zaken in zijn Twitter-account: 'Hartelijk welkom in Israël!'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.