Naderen we het einde van Netanyahu's regering?

donderdag 10 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
Velen hier zijn ervan overtuigd, dat toen de vroegere adviseur van premier Netanyahu, Ari Harow, kroongetuige werd, dit het begin van het einde betekende voor Israëls langst regerende leider. Niet weinigen geloven dat Netanyahu binnenkort zal aftreden, en misschien zelfs van omkoping en fraude zal worden beschuldigd.

Toch zijn minstens zo veel mensen het eens met professor Alan Dershowitz, die zei dat de diverse onderzoeken naar Netanyahu's gedrag een opzettelijke poging zijn van de grote media en linkse politici om hem uit zijn functie te dwingen. 'Omdat links hem niet met democratische middelen kan verslaan,' zei Dershowitz, 'proberen ze deze onderzoeken en de media te gebruiken om hem uit zijn functie te stoten.'

De opvatting dat Netanyahu met vrijwel alle middelen moet worden verdreven, werd onlangs scherp uitgelegd door de bekende actrice Rivka Michaeli, die in de Israëlische krant Ma'ariv schreef, dat ze hoopt dat 'mensen die om dit land geven, wakker zullen worden en met geweld nemen wat met geweld van ons afgenomen is.' Wie wat met geweld heeft genomen, dat liet Michaeli aan de fantasie van de lezers over.

Laten we duidelijk zijn, Michaeli is een van de velen die voor niets bereid zijn tot een campagne om Netanyahu te verdrijven. Al enkele maanden demonstreert een groep van honderden mensen buiten het huis van procureur-generaal Avichai Mendelblit, en eist ​​dat hij de onderzoeken naar Netanyahu niet meer tegenhoudt, zoals zij het zien. De emoties lopen hoog onder deze demonstranten.
Onlangs droeg iemand een bord met de tekst: 'Bibi is schuldig tot zijn onschuld is bewezen!!!' Maar niemand in deze groep leek zich te storen aan het feit dat de absurde slogan was ondertekend door niemand anders dan 'Het Democratische Kamp - De Democraten', wie dat ook is.

Dershowitz kan ergens wel gelijk hebben. Om dat in te zien hoef je alleen maar de opwinding over Netanyahu's drink- en rookgewoonten te vergelijken met de nonchalante houding tegenover de extravagante collectie vulpennen met een geschatte waarde van een miljoen dollar van de vroegere premier Ehud Olmert. Veel van die pennen kreeg hij als geschenk tijdens zijn regeringsperiode. Of denk ook eens terug aan de overdadige verjaardagsfeesten die wijlen Shimon Peres op staatskosten gaf, en waaraan noch de media, noch zijn aanhangers zich stoorden.

Helaas kan deze eclatante dubbele standaard, samen met de constante stroom van verkeerde informatie, uiteindelijk het verlangde effect hebben. Toch, zo meent Yoav Yitschak als betrouwbaar journalist, is Harow niet tot kroongetuige benoemd om de aanklacht tegen Netanyahu zeker te stellen, zoals velen hadden gehoopt. Het doel is om de waarheid te vinden, wat die ook mag zijn.

Intussen blijkt uit onderzoeken van de media dat de steun voor Netanyahu voortdurend afneemt. Aan de andere kant geven sociale media de indruk dat een toenemend aantal mensen die niet op Netanyahu hebben gestemd, de volgende keer op hem zullen stemmen, alleen om hun afkeer tegen dergelijke anti-democratische campagnes, die tot doel hebben een volgens de regels gekozen regering ten val te brengen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.