Ondergrondse muur moet Hamas-tunnels verhinderen

donderdag 10 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
De muur, die een eind moet maken aan de terreurtunnels, wordt op dit moment gebouwd, zei de commandant van het Zuidelijk Commando, generaal Eyal Zamir, woensdag tijdens een persconferentie aan de grens met de Gazastrook, waar hij details van misschien wel het grootste project van het Israëlische leger bekend maakte.

Afgelopen jaar werd al begonnen met de bouw van een ondergrondse muur langs de noordelijke grens van de Gazastrook. De zes meter hoge betonnen muur gaat 40 meter diep de grond in en moet zo de door Hamas gebouwde aanvalstunnels nutteloos maken.

Het is duidelijk, dat de bouw van deze muur de situatie aan de grens met de Gazastrook totaal zal veranderen, zei Zamir. Hamas had zich in de laatste jaren sinds de Gaza-oorlog van 2014 ingespannen voor rust in de regio, maar verder steeds nieuwe aanvalstunnels gebouwd. Nu is het mogelijk dat de bouw van de ondergrondse muur Hamas er toe kan brengen, een confrontatie met Israël te beginnen en de bouw van de muur met aanvallen te verstoren. Ook op die situatie is het Israëlische leger voorbereid.

Aan de noordelijke grens van Gaza werken sinds september 2016 tien bouwploegen. In november moeten er 40 bouwploegen aan het werk zijn. De kosten van het project bedragen ongeveer 4 miljard shekel, rond 1 miljard euro. Bij een totale lengte van 64 km komt elke meter muur dus op 62.500 shekel, ongeveer 15.600 euro

Bij de ondergrondse muur worden ook sensoren geïnstalleerd, die graafwerk in de grond herkennen. Wanneer deze een nieuwe tunnel ontdekken zal het systeem die tunnel vernietigen.
De muur wordt geheel op Israëlisch grondgebied gebouwd, naast het bestaande hek, op een afstand dat er een militair voertuig tussen kan rijden, en zal zich tot in de zee uitstrekken. Voor de Gazastrook wordt in de zee een golfbreker gebouwd.
Totdat de bouw van dit beveiligingssysteem tegen aanvalstunnels klaar is zal het leger het gebied nog sterker bewaken om de bouwplaatsen te beschermen tegen aanvallen, verklaarde Zamir.

Vanaf december zullen ongeveer duizend arbeiders op 40 plaatsen bezig zijn met de bouw van de muur. De Israëlische bedrijven hebben ook deskundigen uit het buitenland in dienst; alle arbeiders zijn aan een strenge veiligheidscontrole onderworpen. Ook alle arbeiders, Joden en Israëlische Arabieren, worden gecontroleerd. Palestijnse arbeiders worden niet bij de bouw ingeschakeld.

Een aanvalstunnel die onder woonhuizen begint (Illustratie: Woordvoerder IDF).

Tijdens de persconferentie werd ook uitgelegd hoe Hamas steeds meer tunnels bouwt. Zo werd een systeem van tunnels getoond dat onder twee flatgebouwen van zes verdiepingen begint op slechts ongeveer 2 km van de noordelijke grens verwijderd. In de huizen wonen gezinnen met kinderen. Generaal Zamir waarschuwde dat deze huizen wegens de aanwezigheid van de aanvalstunnels in geval van een schermutseling een strategisch doel van het leger kunnen vormen. Een van de huizen bevindt zich op een afstand van slechts 1,5 km van de Israëlische stad Netiv HaAsera.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.