Israëlische journalisten bijna gedood in Jaffa

dinsdag 8 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
Israël is zo bang geworden om de status quo met de Arabieren in eigen land en de buurlanden te verstoren, dat het bereid is om in stilte de veiligheid van zijn eigen Joodse bevolking op te offeren, dus de mensen waarvoor de staat was opgericht om hen te beschermen.

Arabische bewoners van Jaffa houden posters omhoog en wapperen met de Palestijnse vlag tijdens een protest op het Jaffa Clock Square op 3 juli 2014. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Eind vorige maand werd een 20-jarige crimineel uit Jaffa, een voorstad van Tel Aviv, door de politie doodgeschoten toen hij probeerde zijn arrestatie te ontlopen. Het incident gaf ernstige spanning in een gemengd Joods-Arabische stad, die overigens bekend is als een model van co-existentie.

Het is het soort gebeurtenissen waarvan journalisten kwijlen, en dus regelden een journalist en een cameraman van Channel 2 News, dat zij de begrafenis zouden bijwonen. Wat zou er fout kunnen gaan? We hebben het over Jaffa, niet over het door de Palestijnse Autoriteit bestuurde of door Hamas besmette Hebron.

Het was veelzeggend dat de begrafenisprocessie veel leek op die in door Hamas overheerste gebieden, compleet met spreekkoren die 'Allahuh Akbar' roepen en eruitzien of ze willen vechten. En aangezien de journalisten de enige Joden waren, veranderden zij al snel van uitgenodigde gasten van de media in prooien van moorddadig geweld.

Het was een zeer vreemde situatie. Deze jonge Arabieren waren zo opgewonden over het geweld van de kant van de politie, dat ze hun frustraties toonden door geweld te gebruiken tegen twee onschuldige Joden die in de begrafenisstoet meeliepen. Eerst werd de cameraman aangevallen en werd zijn camera vernield, hij slaagde erin weg te komen. Daarna begon men de journalist te stompen, te slaan en te bijten; hij was blijven staan om geen achtervolging uit te lokken. Even later trok een hand hem omhoog en iemand zei: 'Rennen', en hij rende weg. Hij wordt nu behandeld.

'Oogje dicht knijpen'
Het is schokkend dat de media nauwelijks over het ernstige incident berichtte. De internationale pers schreef er helemaal niet over, hoewel het wereldnieuws geweest zou zijn als de rollen omgekeerd waren, als Joden probeerden Arabische journalisten te lynchen.
In Israël schreven maar een paar Engelstalige bladen erover, evenals de Hebreeuwse pers, op de binnenpagina's. Zelfs Channel 2 News vertelde niet duidelijk wat zijn eigen journalisten was overkomen, en over wat dat te zeggen heeft over de rassenrelaties in Israël.

De reden hiervoor is duidelijk pijnlijk voor degenen die in dit land leven. Israël is zo bang geworden om de status quo te verstoren, dat zijn overheid en zijn media een oogje dichtknijpen, zelfs voor een poging tot moord. Het gevolg is dat er vandaag veel gebieden in de Joodse Staat zijn die Joden op eigen risico betreden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.