Video: Zesdaagse Oorlog 10, Dag Zes van de oorlog

dinsdag 8 augustus 2017 |  Redactie Israeltoday.nl, JerusalemU
Israël was door deze oorlog de dominante militaire macht in het Midden-Oosten gebleken. Egypte en Jordanië waren verslagen, Israël beheerste de Golanhoogten, het enorme Sinaï schiereiland, de Gazastrook en de Westbank. Jeruzalem, de plaats van de oude Joodse Tempel, was herenigd.

Maar de oorlog was niet voorbij. Syrië bleef Noord-Israël bestoken vanuit zijn hoge positie op de Golanhoogten. Na het beveiligen van de lagere toegangspunten tot de Golanhoogten deed het Israëlische leger op 10 juni een poging om de hoge gedeelten te veroveren, om hiermee een definitief einde te maken aan Syrische beschietingen van Israëlische burgers. Terwijl de IDF vorderde, vielen Syrische troepen uit, verlieten hun posten helemaal tot het dorp Kuneitra, de laatste Syrische versterking. De gehele Golanhoogte was nu onder Israëlische controle.

En daarmee was de oorlog voorbij. Aan Arabische kant had me catastrofale verliezen geleden en Israël had zich als de dominante militaire macht in het Midden-Oosten gevestigd, tot vernedering en woede van zijn Arabische tegenstanders.

Terwijl Israël bedreigd werd met vernietiging, had het gezegevierd. Het nam de Golanhoogten in, waardoor Syrië niet langer gemeenschappen in noordelijk Israël kon bestoken. Het had oostelijk Jeruzalem en de Westbank veroverd op Jordanië, waardoor de Jordaniërs niet langer Jeruzalem en Tel Aviv konden beschieten, en Israël het strategische berggebied en een beter verdedigbare breedte kreeg. Israël veroverde ook het gehele Sinaï schiereiland en de Gazastrook op Egypte, wat Israëls zuidgrens beschermde en de waterweg naar Eilat, zijn zuidelijke haven opende.

Een golf van euforie ging door Israël. Het kleine land had een overweldigende militaire overwinning behaald tegenover een grote overmacht en zijn omvang vergroot tot grenzen die realistisch verdedigd zouden kunnen worden. Het gevoel van constant gevaar, waarmee de Israëli's sinds de oprichting van de Staat waren geconfronteerd, was verdwenen. En het gevoel van nationale en historische wedergeboorte werd misschien wel het duidelijkst gevoled, omdat Jeruzalem, de heiligste plaats van het Jodendom en hoofdstad van het Joodse koninkrijk, voor de eerste keer in 2000 jaar onder Joodse soevereiniteit was herenigd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.