Groeten uit Israël: Waarom is bijna alles hier duurder?

dinsdag 8 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Als het niet zo warm was, zou je bijna kunnen denken dat de zomer op weg naar zijn einde is. Al kort na zeven uur begint het nu al donker te worden, en om kwart voor acht is het dan al helemaal donker. Maar nog steeds warm, bijna 30 graden bij ons in Modi’in. De temperaturen zijn al een paar dagen bijna onveranderd, de ene dag koelt het iets af en de volgende dag wordt het weer wat warmer. Deze zomer heeft ons stevig vast. Maar ook augustus loopt ooit ten einde. Heb ik u al eens verteld hoe veel ik van de winter houd?

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,67 meter onder de zeespiegel.

Over de hoge kosten van levensonderhoud hier bij ons in Israël heb ik u gisteren ingelicht. Vanochtend vroeg las ik een krantenartikel daarover. Daarin werd ook een tabel weergegeven met de prijsverschillen tussen Israël en de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Bijna alles is bij ons flink duurder. Vooral gebruiksgoederen, dus dat wat je voor het dagelijks levensonderhoud nodig hebt, en natuurlijk de woonkosten. Ik heb deze tabel voor u vertaald:

Een paar dingen hebben me in die tabel wat verrast. Maar dat komt misschien doordat ik de prijzen hier bijna altijd met die in Duitsland vergelijk. Hier worden de prijzen vergeleken met alle lidstaten van de OESO. Ik dacht altijd dat de prijzen voor het verkeer bij ons erg laag waren, maar volgens de tabel liggen die prijzen hier 30 procent hoger. Maar dat kan ook komen doordat auto’s bij ons bijna tweemaal zo duur zijn vanwege de hoge belastingen: je betaalt hier 90% belasting voor een nieuwe auto. Slechts in drie categorieën zou het hier in Israël goedkoper zijn: telecom, groente en fruit, en onderwijs. Ik dacht dat onderwijs hier duur is, alleen al vanwege de hoge studiekosten.

Dat de telecom in Israël heel goedkoop is, wist ik wel. Vijf jaar geleden was er een revolutie in de tarieven voor mobiele telefonie. Sindsdien is het spotgoedkoop om met je mobieltje te bellen en op internet te surfen, ook in het buitenland. Ik kan dus eeuwig met u bellen en me beklagen over de hoge kosten van levensonderhoud, maar ik had het liever andersom gehad. Kijk maar in de tabel, dan ziet u dat nog heel veel te doen is.

En tot nog toe is onze minister Kachlon van Financiën er ondanks zijn goede wil nog niet in geslaagd iets aan die hoge prijzen te doen. Woning, stroom, water en levensmiddelen, dat zijn de gebieden waar het dringendst iets aan gedaan moet worden. Sommige lezers hebben het gisteren al goed begrepen, op veel gebieden is er onvoldoende concurrentie. Israël lijkt daar te klein voor.
Als voorbeeld noem ik weer de yoghurt. Ik houd van vruchtenyoghurt, maar die is me gewoon veel te duur. We hebben in Israël drie grote zuivelconcerns: Tnuva, Tara en Strauss. Alle drie verkopen hun producten voor ongeveer dezelfde prijs. Waarom zouden ze de producten goedkoper aanleveren? Er zijn toch geen alternatieven. Zo vragen ze alle drie ongeveer 6 shekel voor een cottage cheese. Hier en daar vind er soms twee voor 10 shekel, meer niet. Waarom zouden ze dat veranderen als de consument de producten tóch koopt?!
In Duitsland is de omzetbelasting op levensmiddelen lager dan op andere producten, maar hier in Israël wordt daar helaas geen verschil in gemaakt. Zoiets zou niet realiseerbaar zijn, werd ooit in de regering gezegd toen iemand een gedifferentieerde omzetbelasting voorstelde. Dat snap ik niet. U ziet dat ik niet erg optimistisch ben, het zal hier voorlopig nog heel duur blijven. Maar ik laat me graag aangenaam verrassen.

Wat is er voor mooiers in deze hete zomer dan je in een ijssalon bij het schaatsen wat te koelen. Dat dacht onze jongste zoon ook. Ik heb hem gisteren mee naar Jeruzalem genomen en hem naar een vriend gebracht. Ze wilden samen naar de Pais-arena gaan. Daar had men voor de Makkabiade een ijsbaan voorbereid, waarna de hal geopend werd voor schaatsen tot medio augustus. Iceland Jerusalem noemde men deze zomerattractie.

Schaatsen in Jeruzalem, een goede afkoeling voor deze hete dagen.

Mijn zoon en zijn vriend waren bijna een uur met de bus onderweg om naar de Arena in Malcha te rijden. Toen ze daar aankwamen, wachtte hun een zure teleurstelling. De hal was gesloten. Hij was gehuurd door een orthodoxe organisatie, en er waren alleen orthodoxe Joden in de hal. Helaas was daar niets over te lezen op de website van de stad. Behalve mijn zoon en zijn vriend waren er nog meer teleurgestelde ouders met hun kinderen.

Vandaag las ik op het internetportaal van Ynet een artikel erover. De titel luidde: 'Toegang tot Iceland – alleen voor Orthodoxen, met uitzondering van vier uur.' Toen las ik dat een orthodoxe organisatie de Arena voor de eerste week van augustus heeft gehuurd en alleen toegang verleent aan orthodoxe Joden die er bij hen voor hebben betaald. Ook waren er afzonderlijke tijden voor jongens en meisjes. De teleurgestelde bezoekers, die speciaal naar Jeruzalem waren gekomen, interesseerde dat nauwelijks, ze waren kwaad, zoals mijn zoon later vertelde. In het artikel stond een mededeling van de stad, die stelde dat de hal tot einde juli voor alle burgers open was, meer dan 25.000 mensen hebben hun plezier gehad. Alleen nu heeft een organisatie de hal voor enkele uren per dag gehuurd. Oké, maar waarom wisten wij daar dan niets van? Mijn zoon en zijn vriend gingen wat boemelen in het er tegenover gelegen winkelcentrum. Hopelijk lukt het volgend jaar met het schaatsen in Jeruzalem, want bijna elk jaar wordt er zoiets geboden. Maar in de Arena, dat was nieuw. Anders kan men naar Cholon of naar Eilat aan de Rode Zee rijden, daar kun je het hele jaar door op het ijs.

En nu wens ik u een prettige en niet te warme dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.