Israëlische nationaliteit ontnomen aan terrorist

maandag 7 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
Een uit de stad Um el-Fahm afkomstige Arabische terrorist met Israëlisch staatsburgerschap wordt zijn staatsburgerschap ontnomen, zo heeft de rechtbank in Haifa zondag beslist. De Israëlische Minister van Binnenlandse Zaken, Arie Deri, had de rechtbank om deze stap gevraagd.

De plaats van de aanslag in oktober 2015. Foto links: Alla Zayud na zijn arrestatie.

In oktober 2015 was Alla Zayud met zijn auto op een groep mensen ingereden, waardoor een soldate zwaar gewond raakte en ook een andere soldaat werd aangereden. Daarna stapte de terrorist uit de auto en viel de gewonde soldate en twee anderen aan met een mes. Hij werd in juni 2016 tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Volgens de beslissing van de rechtbank in Haifa wordt het Israëlische staatsburgerschap van de terrorist in oktober 2017 ingetrokken. Daarna zal hij een verblijfsvergunning krijgen, die regelmatig en naar goeddunken van de rechtbank kan worden verlengd.

De rechtbank motiveerde de uitspraak met de volgende woorden: 'De intrekking van het staatsburgerschap is een redelijke stap. Iedere burger heeft naast zijn rechten ook plichten. Een van die plichten is een zeer belangrijke plicht, de plicht tot trouw aan de Staat, waaronder ook de plicht geen terreuraanslagen uit te voeren tegen de burgers of de veiligheid van de Staat. Men mag een burger niet toestaan, andere burgers te schaden of in hun eer te kwetsen. Wie daartoe besluit door een terreuraanslag, onttrekt zich eraan, bij de burgers van de Staat te behoren. Zayut heeft zijn vrijheid gebruikt om door terreur de veiligheid van het land te schaden en burgers te verwonden'. Daarbij noemde de rechter de namen van de betreffende personen van de aanslag in oktober 2015, die de terrorist wilde doden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.