Groeten uit Israël: Demonstraties tegen corruptie

zondag 6 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

En weer zit ik op mijn kantoor, het weekeinde is alweer voorbij. Op de een of andere manier gaan de weekeinden steeds sneller voorbij. Zopas heb ik u nog 'shabbat shalom' gewenst, en nu kan ik u alweer een goede nieuwe week toewensen. Ook de dagen zijn alweer duidelijk korter geworden. Om kwart voor acht gisteravond was het al donker.
Maar nog is de zomer niet voorbij, ook al staan er al artikelen in de krant over welke schooltas de beste is en zitten er bij de kranten reclamefolders met als titel 'Weer naar school'. Dat vindt onze jongste zoon helemaal niet leuk. Waarom zou je nu al aan het einde van de zomervakantie moeten worden herinnerd terwijl dat nog meer dan drie weken duurt?

Het zal het de komende dagen weer snikheet worden. Bij ons in Modi’in wordt 34 graden verwacht.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met een duidelijke temperatuurstijging. Bovengemiddeld warm, aan de kust wordt het broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het meer van Galilea is dit weekeinde weer een centimeter verder gedaald en staat nu op 213,66 meter boven de zeespiegel.

De verschillende affaires van Netanyahu vullen weer de nieuwsberichten. U herinnert zich dossier 1000, 2000, 3000 enzovoort. Nu gaat het om dossiers 1000 en 2000, nadat vrijdag een zekere Ari Harow, die heel vertrouwd is met Netanyahu, kroongetuige is geworden. Hij was de Chef de Bureau van Netanyahu en stond hem zeer na. Ongeveer twee jaar geleden trad hij terug uit zijn ambt, nadat hij verdacht werd van een vertrouwensbreuk, omkoping, bedrog en witwassen, en door de politie was verhoord. Begin dit jaar adviseerde de politie een proces tegen hem te beginnen. Nu is Harow dus kroongetuige geworden. Zijn inlichtingen, vooral over dossier 1000, de zaak van de geschenken van rijke vrienden en aanhangers van Netanyahu, zouden belangrijker zijn dan een gevangenisstraf, vindt de politie. Zo zou Ari Harow, die overigens in Modi’in woont, voor zijn inlichtingen die Netanyahu zeer kunnen belasten en die zelfs tot een aanklacht kunnen leiden, alleen maar sociaal werk te hoeven te doen en een boete van 700.000 shekel (ca. 170.000 euro) te betalen.

Ook over dossier 2000 zou hij informatie hebben, al gaat het bij de gesprekken die Netanyahu heeft gehad met de uitgever van de krant Yediot Achronot niet om economische vergrijpen, maar om het verkrijgen van een positievere berichtgeving over Netanyahu.
Netanyahu toonde zich ook dit weekeinde zoals altijd vol vertrouwen. Ik ben benieuwd hoe het met al deze affaires verder zal gaan.

Al maandenlang gaan elke zaterdagavond, na het einde van de shabbat, honderden mensen in Petach Tikva de straat op om voor het huis van de juridisch adviseur van de regering te demonstreren tegen de corruptie. Gisteren kwam daar nog een andere demonstratie bij, vóór Netanyahu. De bewoners van Petach Tikva vinden dat niet leuk meer.

Demonstraties voor en tegen Netanyahu. De teksten op de borden luiden Nissyon hafichah en Nission Putsch, Poging tot staatsgreep. (Foto’s: Tomer Neuberg/Flash90)

Steeds weer horen we hier berichten over corruptie en omkoping. Verscheidene burgemeesters zijn de afgelopen jaren al veroordeeld. Onlangs is de vroegere premier en burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, uit de gevangenis vrijgelaten. Ook de burgemeester van Bat Yam heeft gevangen gezeten, en nog een paar meer. De burgemeesteres van Netanya werd verdacht en heeft in voorarrest gezeten. Waarom gebeurt dat toch telkens weer? Is het dan zo moeilijk om je niet door dergelijke 'aanbiedingen' te laten verleiden? Moet men de macht die iemands hoge positie met zich meebrengt, dan voor zijn eigen voordeel gebruiken? Ik kan het niet begrijpen.

Nu schiet me te binnen dat ik nog helemaal niet over de schoolboeken van mijn zoon voor het komende schooljaar heb beziggehouden. Hij is ons laatste kind dat nog naar school gaat. We willen nog helemaal niet over school praten, vandaar dat ik het tot nu toe nog heb verdrongen. Maar hoe later ik ermee begin, des te langer worden de wachtrijen in de winkels. Daarbij was eigenlijk gepland dat ook onze school eindelijk gaat meedoen aan het project voor het uitlenen van schoolboeken. Maar dat schijnt niets geworden te zijn. Te weinig ouders hebben zicht daarvoor ingeschreven. Jammer. Om onze zoon niet nu al met het nieuwe schooljaar te confronteren, zal ik misschien nog even wachten met het kopen van de schoolboeken. Ik heb er namelijk ook nog geen zin in.

Net als vorig jaar wil ik niet wachten met het kopen van schoolboeken.

En nu wens ik u een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.