Groeten uit Israël: De Tempelberg-rellen zijn voorbij

vrijdag 4 augustus 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Het is alweer vrijdag, de eerste shabbat van de maand augustus staat voor de deur. We zitten nu midden in de zomer, maar op de een of andere manier ben ik al begonnen aan het Nieuwjaar, Rosh Hashana, te denken, dat volgende maand begint. Plotseling zijn de feestdagen weer in zicht.
En dan moet ik denken aan onze dochter, die al over 10 dagen haar militaire dienst begint. Tot nog toe had ik nauwelijks tijd om daaraan te denken, ik deed eigenlijk net alsof de zomervakantie eeuwig zou duren. En nu denk ik eraan hoe ongewoon het zal zijn als we dan sommige dagen maar met zijn drieën thuis zijn. De eerste weken zullen voor onze dochter beslist niet makkelijk zijn, die plotselinge omschakeling, een heel andere atmosfeer, ineens niet meer thuis zijn. Ik hoop dat ze in deze levensfase veel goede resultaten zal halen, veel nieuwe vrienden leert kennen en zich in haar dienst goed zal voelen. De weekeinden zullen dan heel bijzonder zijn.

U merkt dat ik al wat zenuwachtig ben, hoewel we dat alles ook al met onze zoon hebben meegemaakt. Dat is al meer dan 4 jaar geleden, hij heeft nooit geklaagd, integendeel. Toen we hem destijds naar het recruteringsbureau reden, voelde ik me net zoals destijds toen ik hem voor het eerst naar de kleuterschool bracht. Je geeft je kind onder de hoede van een ander. Ineens heb je er zelf geen controle meer over. Dat is natuurlijk een belangrijke stap naar de zelfstandigheid, naar de onafhankelijkheid, maar voor de ouders toch heel raar in het begin.

En nu terug naar de maand augustus, de warmste maand van het jaar. Die is overigens wat prettiger begonnen dan die zeer hete julimaand. Tot maandag zullen de temperaturen nog in de normale waardes liggen, rond de 30 graden. Daarna wordt het weer warmer.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, zonder grote temperatuur­veranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,63 meter onder de zeespiegel.

Gisteren vond in Jeruzalem voor de zestiende keer de Pride Parade plaats. Ongeveer 25.000 mensen hebben eraan deelgenomen en zijn door de binnenstad getrokken. Veel straten in de binnenstad waren ’s middags al afgesloten, om de parade beveiligen. Daarom ben ik gisteren wat eerder van de redactie vertrokken, omdat ik had gehoord dat er bij de toegang tot de stad een demonstratie van ongeveer 50 mensen was. Zij demonstreerden tegen de Pride Parade in Jeruzalem. Ik kon de demonstranten langs de kant van de weg zien staan toen ik met de bus Jeruzalem verliet. Ik was iets later thuis dan anders. Ik weet dat er ook onder u, beste lezers, niet weinigen tegen deze parade zijn. Ik accepteer en respecteer dat. Maar ik verwacht ook dat mijn mening daarover gerespecteerd wordt. Ook werd mij verweten dat ik überhaupt over deze parade schreef. Ik schrijf over alle belangrijke gebeurtenissen die in Israël en vooral in Jeruzalem plaatsvinden.

Ongeveer 25.000 mensen gisteren bij de Pride Parade in Jeruzalem.

Kan ik een evenement met 25.000 deelnemers negeren? Zou deze parade er niet zijn geweest als ik hem had verzwegen? Wat was er dan zo erg als de mensen gisteren vreedzaam en vrolijk door de straten liepen? Ook is deze parade überhaupt niet te vergelijken met de enorme parade in Tel Aviv. In Jeruzalem liep men gewoon door de straten, zonder showwagens zonder 'uitdagende' dansen, volledig gekleed; er is al rekening gehouden met de bijzondere positie van Jeruzalem. 'Leven en laten leven' is mijn motto. Ik zie altijd de mens voor me, niet zijn religie of zijn leefwijze. En nu hoop ik dat u ook mijn instelling zult respecteren, want we hebben toch allemaal één ding gemeen: onze liefde voor Israël en voor de stad Jeruzalem.

In Jaffa ging het er gisteren helaas weer minder vreedzaam aan toe. Daar waren weer onlusten, nadat de politie de broer van de enkele dagen geleden door politieagenten doodgeschoten verdachte had gearresteerd, hetgeen tot de onlusten leidde. Na de arrestatie kwam het tot een spontane demonstratie van rond de 300 mensen. Er werden stenen naar politieagenten gegooid, winkelruiten ingeslagen en een vuilnisbak in de fik gestoken. Gelukkig raakte daarbij niemand gewond. Er werden twee demonstranten gearresteerd en later weer op vrijgelaten.

Onlusten gisteren in Jaffa

Herinnert u zich nog de onlusten op de Tempelberg? De laatste dagen is daar helemaal niet meer over gesproken. En waarschijnlijk is dat een van de oorzaken waardoor de situatie tot rust is gekomen. Zo zijn er nu ook geen leeftijdsbeperkingen meer voor het vrijdagsgebed. Er wordt een rustige en vreedzame vrijdag verwacht.

Met deze positieve vooruitzichten, en in de hoop dat we niet teleurgesteld zullen worden, wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.