Video van de Dag: De Bijbel-marathon, ook 42 km

vrijdag 4 augustus 2017 |  Dov Eilon
Marathons worden steeds populairder. Ook hier in Israël zijn de marathons van Tel Aviv en Jeruzalem al een traditie geworden en ze trekken ook veel deelnemers uit het buitenland naar Israël. Maar hier in Israël is nog een marathon, waarvan velen misschien nog niet veel hebben gehoord: De Bijbel-marathon.

Bij deze snelle loop gaat het waarschijnlijk om de oudste geregistreerde loop in de geschiedenis van de mensheid, die lang voor de oude Griekse Marathon had plaatsgevonden. 'Toen snelde er een Benjaminiet uit de gevechtslinie, en deze kwam diezelfde dag nog in Silo; en zijn kleren waren gescheurd en er was aarde op zijn hoofd',vermeldt het Bijbelboek Samuel (1 Samuel 4:12). De genoemde man uit de stam van Benjamin, rende na de oorlog tegen de Filistijnen van het slagveld bij Eben-Haëzer, het huidige Rosh Ha'Ayin, naar Shilo.

Eeuwen later heeft grondlegger van de Maccabiah (de 'Joodse Olympische Spelen'), Josef Yekutieli, de lengte van deze route gemeten en kwam met een verbazingwekkende resultaat. De afstand van deze historische route had precies de lengte van de moderne marathon, 42 km!

De volgende Bijbel-marathon wordt op 6 oktober 2017 gehouden, weer van Rosh Ha'Ayin naar het oude Shilo, maar wel over betere wegen. Voor wie de 42 kilometer te lang is, kan zich aanmelden voor kortere afstand over 21, 10 of 5 kilometer. De video toont impressies van de Bijbel-marathon van vorig jaar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.