Kushner: Israël in zijn recht bij rellen op Tempelplein

donderdag 3 augustus 2017 |  Redactie Israel Today
Jared Kushner, de schoonzoon van de Amerikaanse president Trump en een belangrijke adviseur, zei tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren met stagiaires van het Congres, dat Israël in zijn recht stond bij de recente spanningen op de Tempelberg.

Een van de stagiaires maakte echter een opname van de gesprekken en lekte dit naar de media. In het gedeelte dat betrekking heeft op de recente botsingen over Israëls installatie van en vervolgens verwijdering van metaaldetectors op Jeruzalems heilige plaats Jeruzalem, verklaarde Kushner:

'Ik weet niet of het iedereen bekend is, maar er werden twee mensen - twee Israëlische bewakers - gedood op de Tempelberg, en dat is de eerste keer in vele, vele jaren dat dit gebeurde. Dus de Israëli's ... [onverstaanbaar] plaatsten metaaldetectors op de Tempelberg, wat niet irrationeel is. Dus, wat gebeurt er dan, ze beginnen het aan te vallen. Ze zeggen, kijk, weet je, dit is een verandering in de status quo. De Tempelberg is een ... [onverstaanbaar] bezetting van Israël, en Israël zei: we willen er niets aan doen, we willen er gewoon voor zorgen dat mensen veilig zijn. En dat heeft echt veel spanning in de straten veroorzaakt.'

Kushner erkende ook dat het onwaarschijnlijk is dat de regering-Trump zal slagen, waar de eerdere regeringen er niet in slaagden om echte vrede in het Midden-Oosten te brengen.

'Wat bieden wij aan dat uniek is? Ik weet het niet. Ik weet zeker dat iedereen die dit heeft geprobeerd, op een of andere manier uniek is geweest, maar we proberen weer heel logisch verder te gaan. We denken over wat de juiste uiteindelijke toestand Is. En we proberen in stilte met de partijen te werken om te zien of er een oplossing is.'

'Mogelijk is er geen oplossing, maar het is een van de problemen waarvan de president vroeg ons erop te richten. We gaan ons er dus op richten en proberen in de nabije toekomst tot de juiste conclusie te komen'.

De gehele opname is hier te horen:

In het komende nummer van het Israel Today Magazine kunt u meer lezen over de groeiende kloof tussen de regering-Trump en de Palestijnse Autoriteit, die aan het licht kwam toen Kushner de Palestijnse leider Machmoud Abbas ontmoette en duidelijk de kant van Israël koos. Bent u al abonnee?

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.