Groeten uit Israël: Kroongetuige in Yediot-affaire

woensdag 2 augustus 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Sinds gisteren is het officieel: De afgelopen maand juli was de heetste juli sinds het begin van de temperatuurregistratie hier in Israël! Israël lijkt steeds warmer te worden. Ik herinner me nog de tijd dat een temperatuur van rond de 35 graden hier in Jeruzalem een uitzondering was. Zoiets kwam maar enkele keren in een zomer voor. Dit jaar hebben we deze temperatuur zowat elke week gehad. Maar de winters zijn er niet warmer door geworden. Zijn dat al gevolgen van de wereldwijde opwarming? De komende dagen zouden er geen grote veranderingen zijn, maar vanaf maandag hebben we weer temperaturen tot 36 graden tegoed. Augustus is er weer.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,62 meter onder de zeespiegel.

Jammer dat de luchtvochtigheid bij ons in Modi’in al iets hoger is dan in Jeruzalem. Daardoor liep ik gisteren op mijn voettocht van de bushalte naar huis stevig te transpireren. En toen zat er nog de nieuwe elektriciteitsrekening in de brievenbus. Na het openen van de envelop met de rekening kreeg ik het pas echt warm. De airco werkt nu eenmaal niet gratis.

De kranten houden zich vandaag weer bezig met de affaires rond onze premier. Nadat er bij 'dossier 3000', de affaire met de onderzeeërs, inmiddels een kroongetuige is (overigens zou Netanyahu hierin niet mede verwikkeld zijn), zou er nu ook een kroongetuige zijn voor 'dossier 2000', dat gaat over de gesprekken tussen Netanyahu en de uitgever van de krant Yediot Achronot en een wet tegen de gratis krant Yisrael Hayom. Met diens hulp zou de verdenking van corruptie versterkt worden. Voor de krant Yediot Achronot is die gratis krant van Netanyahu’s vriend Sheldon Adelson een doorn in het oog. In de gesprekken met Netanyahu ging het erover, dat er een wet tegen deze krant zou worden aangenomen. Als 'beloning' zou Yediot Achronot dan 'vriendelijker' artikelen over Netanyahu publiceren.
En dan is er nog het 'dossier 1000', dat gaat over geschenken die Netanyahu gekregen zou hebben.

Toch wel amusant; nu er eindelijk wat rust is na de afgelopen niet gemakkelijke weken, of de pers haalt meteen weer die andere vuile was tevoorschijn. Maar zo zal het overal wel gaan. Daar leven de kranten immers van. Zelf heb er niet zoveel zin in om me daar intensief mee bezig te houden.

Alle kranten hebben vandaag hetzelfde onderwerp als kopregel – een mogelijke kroongetuige in de zaak 'dossier 2000'

De Knesset is met zomerreces, maar saai lijkt het daardoor niet te worden. Veel problemen zijn nog niet opgelost. Herinnert u zich de protesten van de gehandicapten? Zij zouden een verhoging van hun maandelijkse steun krijgen. Maar nu, doordat de Knesset met vakantie is, is het voorlopig bij een belofte gebleven. Toch wel treurig, nietwaar?

Nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.