Hof verwerpt beroep; straf van Azaria blijft 18 maanden

Monday, July 31, 2017 |  Dov Eilon
De militaire rechtbank in Tel Aviv heeft zondag het hoger beroep verworpen van Elor Azaria, die wegens het doden van een al op de grond liggende terrorist tot 18 maanden gevangenisstraf was veroordeeld. Azaria moet zich over tien dagen melden bij de gevangenisstraf.

Elor Azaria en zijn familie in de rechtbank voor de uitspraak (Foto: Avshalom Sasoni/POOL)

Voor het gebouw van de militaire rechtbank in Tel Aviv, waren tientallen mensen bijeen gekomen om Elior Azaria en zijn familie hun steun te betuigen. Ze eisten vrijspraak, zoals eerder. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

In de rechtszaal werd in een bijna drie uur durende zitting de beslissing van de rechter voorgelezen. De Israëlische media brachten live-verslagen. Hoe meer de tijd verstreek, hoe duidelijker het werd dat de rechters het niet eens waren met het hoger beroep van de advocaat van Azaria. De verklaringen van de verdediging werden de een na de ander verworpen. Elor Azaria zou zich als op een schietbaan hebben gedragen. De rechters verwierpen de verklaring dat Azaria zich bedreigd gevoeld zou hebben en daarom op de terrorist had geschoten.

Ook het hoger beroep van de Officier van Justitie werd verworpen. Zij had een langere straf geëist, 30 in plaats van 18 maanden. De rechtbank bevestigde de gevangenisstraf van 18 maanden.

De beslissing werd door de familie van Azaria ernstig opgenomen, zijn moeder kreeg een inzinking. Eerder schold ze de Officier van Justitie uit, en noemde haar de belichaming van het kwaad.

Elor Azaria en zijn ouders, zondag bij het verlaten van de rechtszaal.

Politici en leden van de regering hadden concrete bezwaren tegen de beslissing van de rechtbank. Het leger zou worden verzwakt, we moeten achter de soldaten staan. Sommige politici zeiden dat een terrorist een aanslag niet mag overleven.
Een paar dagen eerder had men premier Netanyahu gehoord, die na de moord op de familie Salomon in een gesprek met de rouwenden in Chalamish zei, dat terroristen tot de doodstraf zouden moeten worden veroordeeld.

Kort na het einde van het proces riepen een aantal ministers op tot begenadiging van Azaria door de president. Naast ministers zoals Avigdor Lieberman, Naftali Bennet en Israel Katz had ook de premier zich uitgesproken voor een pardon. De rechtbank had zijn oordeel uitgesproken, nu zou het tijd zijn om Azaria te begenadigen.

Elor Azaria heeft nu verschillende mogelijkheden. Hij kan opnieuw in beroep gaan bij het Hooggerechtshof. Het Hooggerechtshof mengt zich echter bijna nooit in de beslissingen van de militaire rechtbank, daarvoor moeten zeer zwaarwegende redenen worden aangevoerd. Of de advocaten van Azaria nieuwe gronden voor een vrijspraak kunnen aanvoeren, is niet zeker.
Een andere mogelijkheid zou zijn dat Azaria spijt betuigt voor zijn daad en berouw toont. Dan kan hij de president om gratie te vragen.
Hij kan zich ook tot stafchef Gadi Eizenkot wenden, die zich eveneens heeft uitgesproken. Hij zou, als het hem werd gevraagd, een ​​verlichting van straf serieus overwegen.

Tot nu toe heeft Azaria zich niet verontschuldigd voor zijn daad. Een reden kan zijn, dat in het geval van een verontschuldiging, wat neerkomt op een bekentenis van schuld, de familie van de vermoorde terrorist een schadevergoeding kan eisen van Elor Azaria.

Toch heeft de familie van Azaria nog geen uitspraak gedaan over verdere stappen. Verscheidene ministers adviseerden hen af te zien van nog een hoger beroep, die het einde van de gevangenisstraf alleen maar zou vertragen. Zeker is echter dat Elor Azaria over tien dagen naar de gevangenis moet. Tot die tijd is hij nog thuis onder huisarrest.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.