Andreas Unterberger: ‘Israël wordt oneerlijk behandeld’

Monday, July 31, 2017 |  Aviel Schneider
Volgens de Oostenrijkse publicist dr. Andreas Unterberger (68) is Israël al jaren een van de meeste actuele en controversiële onderwerpen. Als voormalig hoofdredacteur van ‘Die Presse’ (1995-2004) en de ‘Wiener Zeitung’ (2005-2009) schreef hij jaren geleden al in zijn blog: ‘Als iemand de laatste tijd ook maar één positieve opmerking over Israël maakt, stuit hij meestal op kritiek en onbegrip. En dat terwijl Israël het enige land in het Midden-Oosten is dat de naam “democratie” verdient.’

Unterberger kreeg naast enkele andere onderscheidingen tot tweemaal toe een Oostenrijkse staatsprijs uitgereikt voor zijn journalistieke werk. In 2010 werd hij verkozen tot ‘Journalist van het Jaar’. Sinds 2009 is Unterberger freelance publicist.

Israel Today: Waarom is Israël zo‘n belangrijk onderwerp voor de wereldpers?
Dr. Unterberger: ‘Bewondering, sympathie en zorgen. Bewondering voor de enorme ontwikkeling die het land heeft doorgemaakt op economisch, wetenschappelijk en landbouwtechnisch gebied. Sympathie vanwege het feit dat de voorouders van veel Israëli’s zeer belangrijk waren voor de eigen culturele ontwikkelingen, en omdat Joden door het naziregime vervolgd en verdreven werden.
Maar er zijn ook zorgen omdat de Midden-Oosten-kwestie nog steeds een van de belangrijkste dreigingen vormt waardoor er een wereldoorlog zou kunnen ontstaan.’

Vindt u de berichtgeving van de wereldpers evenwichtig als het over het Israëlisch-Palestijnse conflict gaat?
Dr. Unterberger: ‘Israël wordt heel vaak oneerlijk behandeld.’

Hoe ervaart u als voormalig hoofdredacteur van diverse kranten de instelling van redacteuren ten opzichte van Israël?
Dr. Unterberger: ‘Die wordt steeds negatiever en dat heeft diverse oorzaken. Het belangrijkste is dat vroeger Israël psychologisch en emotioneel gezien werd als underdog. Maar nu hebben de Palestijnen die rol overgenomen. En er is nu eenmaal meer sympathie voor de underdog. Daarnaast is de Europese pers veel linkser en dus vijandiger geworden tegenover Israël.
Een derde reden is grotere afstand tot de Holocaust. Het is langer geleden en telt dus minder mee bij de houding tegenover Israël. Het woord ‘nazi’ is een scheldwoord geworden, en wordt nota bene gebruikt door de voormalige bezetter van Palestina: Turkije.
Een andere belangrijke reden is dat veel Europeanen geloven dat als het Midden-Oosten-conflict niet bestond, we geen migratie- en terreurproblemen zouden hebben. Ze verwarren het Palestijnse terrorisme van de zeventiger en tachtiger jaren met de huidige islamitische fundamentalisme dat vooral gericht is tegen de Westerse normen en waarden.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.