Groeten uit Israël: Onderzeeboot-affaire duikt weer op

Monday, July 31, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg op weg naar de redactie heb ik echt genoten van de koele lucht. De afgelopen dagen waren trouwens echt aangenaam. ’s Avonds werd het koeler. Nou ja, echt koel kon je het eigenlijk ook niet noemen, het was zo rond de 22 graden. Mijn vrouw vond dat we september al konden voelen, de grootste hitte leek voorbij te zijn. Misschien komt het doordat de dagen nu weer korter worden. De volgende sjabbat zal om 19.00 uur beginnen, dat hebben we al een hele tijd niet meer meegemaakt. Morgen begint augustus, die normaal als de heetste zomermaand bekend staat. We zullen wel zien of hij kans ziet de record-juli in te halen en de heetste augustus in de geschiedenis van Israël te worden. In elk geval wordt het vandaag weer warmer.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met lichte temperatuurstijging. Heet in het binnenland en in de bergen; aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,585 meter onder de zeespiegel.

Elor Azaria is sinds gisteren het hoofdonderwerp in de media. Ook u zult deze naam al wel kennen. Elor Azaria werd voor de rechtbank tot 18 maanden celstraf veroordeeld omdat hij in maart 2016 in Hebron een op de grond liggende terrorist had doodgeschoten. Gisteren heeft de rechtbank alleen het hoger beroep van Azaria afgewezen. De straf blijft 18 maanden. Over tien dagen moet Azaria aan zijn celstraf beginnen. Sinds het begin van de uitspraak van de militaire rechtbank wordt er in de media over bericht. Zowat elke minuut waren er berichten op de smartphone en werden er rechters geciteerd. Tenslotte werd, zoals gezegd, het beroep afgewezen.
Overigens werd ook de eis van het openbaar ministerie om de straf tot tweeëneenhalf jaar te verhogen, afgewezen. Elor Azaria moet voor 18 maanden de cel in. Over de reacties van de politici zal ik u in onze nieuwsberichten vertellen. Hier wil ik me beperken tot het 'enthousiasme' van de media. Het onderwerp Elor Azaria heeft alle andere onderwerpen verdrongen.

De titelpagina’s van de kranen – In alle koppen wordt de hoogste legercommandant geciteerd. Hij zou een strafvermindering overwegen. De krant Yediot Achronot (rechts) wijdt de hele voorpagina aan het onderwerp Azaria

De affaire met de Duitse onderzeeërs haalde ook de voorpagina's van de andere kranten, Ma'ariv en Yisrael Hayom. Weet u nog? Dossier 3000.
Gisteravond werd ook in het nieuws weer over de onderzeeër­-affaire gesproken. De betrokkenen zouden het vast prettiger hebben gevonden als er alleen nog over Elor Azaria zou worden gesproken. Nu werd bekend dat de advocaat, een vriend en familielid van Netanyahu, aan deze onderzeeër­-affaire een leuke zak geld zou verdienen. Het gaat hier over miljoenen, nauwkeuriger gezegd: om tien miljoen dollar. Dat bedrag zou hij krijgen wanneer deze zaak is afgesloten. Omdat de hoofdverdachte in deze zaak, die als vertegenwoordiger van het Duitse scheeps­bouw­concern Thyssen-Krupp fungeerde, nu kroongetuige is geworden, komen er steeds meer onprettige en belastende zaken aan het licht. De advocaat blijft echter alles bestrijden, alles zou rechtmatig zijn verlopen. Nou, we zullen wel zien.

Over iets meer dan twee weken zullen we onze dochter naar Jeruzalem begeleiden, waar ze dan haar militaire dienst gaat beginnen. Toen ik vanochtend in alle vroegte onze brievenbus opende, vond ik tot mijn verrassing nog een brief van het leger. Ik vroeg me af of het iets te doen had met het datum waarop mijn dochter in dienst gaat. Maar toen zag ik dat de brief helemaal niet voor onze dochter was, maar voor onze jongste zoon! Die is in april net 16 geworden, en nu wordt hij al door het leger uitgenodigd voor een eerste ontmoeting, waarbij hij wordt ingeschreven en de eerste onderzoeken ondergaat. Tja, wij ouders worden nu eenmaal steeds ouder, onze kinderen worden volwassen. Het geeft soms toch een raar gevoel.

Ik wens u een prettige en rustige maandag. Veel plezier bij uw werk. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.