Het verhaal van een in Israël behandelde Syriër

Sunday, July 30, 2017 |  Redactie Israel Today, IDF
Het Israëlische leger heeft een video gepubliceerd, waarin een jonge Syriër, die gewond raakte in de burgeroorlog in Syrië en in Israël werd behandeld, vertelt over zijn indrukken. Hij is slechts een van de 4000 Syriërs die tot op heden in Israël zijn behandeld. Ook heeft Israël tonnen humanitaire hulp naar de buren in Syrië gestuurd.

De Syriër vertelt:
'Ik ben 24 en ik kom uit Dara'a, uit het zuiden van Syrië, bij Jordanië. De botsingen met het regime begonnen en na 6 maanden van protesten liepen ze uit op een oorlog met het leger. Nadat mijn conditie verslechterde werd mij aangeraden om naar Israël te gaan. Daarom heb ik mij in 2014 bij de grens voor mijn eerste operatie aangemeld. Ik vertelde het mijn ouders en ze waren gerustgesteld door het feit dat ik in Israël was. Ze maakten zich geen zorgen meer over mij.

Syrië was zo'n prachtige plek - zeer vriendelijk. Het was goed voor alle religies daar. Iedereen had zijn eigen tradities en manieren. Iedereen begreep de anderen en men respecteerde elkaar. De oorlog heeft de situatie veranderd in racisme. En we willen dit racisme niet. Als de situatie maar wat rustiger kon worden en zou alles weer zou zijn zoals het toen was. Het is een verlies voor beide kanten, voor het regime en voor de rebellen.

Israël heeft ons werkelijk verrast, vooral degenen onder ons die bij de grens wonen. Eerder hebben we een grote haat tegen de staat Israël gevoeld, maar nu is onze houding 180 graden gedraaid. De belangrijkste reden hiervoor is de humane behandeling van alle burgers in het buurland en van de gewonden. De gewonden hebben geen ander toevluchtsoord, waar elk persoon wordt behandeld, ongeacht hun religie, behalve de staat Israël.

Ik zie de burgers die in vrede met alle religies leven. Ik zie dingen die ik nooit eerder in mijn leven heb gezien. Mensen leven in een kalmte en normaliteit. Als dit leven toch eens in Syrië zou bestaan en er een einde komt aan de oorlog, dan zou de glimlach op alle gezichten terugkeren.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.