Groeten uit Israël: Rust op Tempelberg, onrust in Jaffa

Sunday, July 30, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Waarom gaat het weekeinde altijd veel sneller voorbij dan de overige dagen van de week? Zo zit ik nu alweer achter mijn bureau op onze redactie en ben u aan het schrijven.
Het was bijna verfrissend om vanochtend door de straten van Jeruzalem te lopen. De temperatuur bedroeg een prettige 22 graden! Dat hebben we lang niet meer gehad. Zelfs gisteravond bij ons thuis in Modi’in waaide er een lichte verfrissende wind. Maar morgen zouden de temperaturen alweer omhoog klimmen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurstijging, vooral in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en staat nu op 213,585 meter onder de zeespiegel.

Vrijdagochtend was ik nog flink pessimistisch over de situatie op en rond de Tempelberg. Maar tegen de middag, na het einde van het vrijdaggebed, was ik opgelucht toen ik hoorde dat het rustig was gebleven. De voor het gebed verschenen moslims, ook die beneden de 50 jaar, die om veiligheidsredenen de Tempelberg niet mochten betreden en daarom vóór de toegangen baden, werden door degenen die voor de Tempelberg verantwoordelijk waren, opgeroepen om rustig te blijven. En zo was het dan ook. En dat is slechts de eerste stap naar het kalmeren van de situatie. Want doorgaan met die onlusten baat niemand. Daarbij heb je alleen maar verliezers.

In Jaffa ontstond onrust en botsingen van jonge moslimbewoners en de politie. Wat was er gebeurd? In de nacht naar de shabbat werd er op straat in Jaffa geschoten. De politie zette de vervolging in van twee verdachten en schoot op de op motorfietsen rijdende verdachten. Daarbij kwam een van hen om het leven, en de ander raakte middelzwaar gewond. Zowel de gedode als de gewonde waren Arabische inwoners van Jaffa. Na dit incident begonnen de onlusten. Jongelui, bewoners van het stadsdeel, wierpen stenen naar de politie en staken banden in brand. Er werden autoruiten en winkelruiten ingeslagen.

Jaffa op de shabbat

De politieagenten werd verweten dat ze te snel naar hun wapen grepen wanneer het om Arabische verdachten ging. Een ernstige beschuldiging. Ongeveer twee jaar geleden klonken deze verwijten uit de hoek van de Ethiopische Joden, die de straat opgingen nadat politieagenten naar hun mening te gewelddadig tegen Ethiopische Joden waren opgetreden.

De hele shabbat lang was de situatie in Jaffa gespannen. Vandaag zijn de vernielde etalageruiten en beschadigde auto’s te zien. Dit soort protest levert natuurlijk helemaal niets op. Het nachtelijke incident zal nu door de politie worden onderzocht. Daarvoor is er een speciale afdeling die zich uitsluitend bezighoudt met klachten tegen politieagenten, de 'afdeling voor onderzoek van politieagenten'.

Ik kan alleen maar hopen dat dit zich niet tot een nieuwe haard van onrust gaat ontwikkelen. Tot nog toe was het in Jaffa altijd rustig gebleven. Arabieren en Joden leefden daar vreedzaam samen. Alle partijen moeten nu zorgen voor afkoeling, ondanks de hete zomer.

De beslissing inzake het beroep tegen het vonnis van Elor Azaria wordt vanmiddag bekend gemaakt door het Militaire Gerechtshof in Tel Aviv. Azaria, die sinds het einde van zijn driejarige legerdienst momenteel onder huisarrest thuis zit, werd schuldig bevonden aan het doden van een reeds op de grond liggende terrorist en werd tot een vrijheidsstraf van anderhalf jaar veroordeeld. Zowel Azaria’s advocaat als het Openbaar Ministerie hadden daartegen beroep aangetekend. Terwijl Azaria’s advocaat vrijspraak eist, wil het Openbaar Ministerie een zwaardere vrijheidsstraf opleggen.
Ook als het Gerechtshof vandaag Azaria’s beroep zou afwijzen, zal het laatste woord hierover nog niet zijn gesproken. Daarna kan hij beroep aantekenen bij het Hooggerechtshof, of de president van Israël om gratie vragen. Meer daarover in onze nieuwsberichten.

Vrijdag waren er problemen met onze server, van tijd tot tijd was er geen toegang tot onze webpagina, en ook de nieuwsbrief heeft daardoor onze lezers niet kunnen bereiken. Vandaag zou alles weer in orde moeten zijn.
Nu wens ik u een prettige en rustige zondag. Ik hoop dat ook hier bij ons alle gemoederen tot rust komen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.