Groeten uit Israël: Status quo hersteld – en toch rellen!

Friday, July 28, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is vrijdag. De afgelopen vrijdagen waren geen goede dagen. En helaas lijkt ook de huidige vrijdag geen rustige te worden. Daarbij leek alles er nog op dat de strijd om de Tempelberg, of liever: de strijd om de veiligheidsvoorzieningen bij Tempelberg, nu was bijgelegd. Israël heeft tenslotte toegegeven, alles is weer net zoals het was vóór de moord op de twee Israëlische politieagenten. Geen metaaldetectors, geen camera’s, niets. De moefti van Jeruzalem bevestigde dat de status quo nu weer hersteld is en dat de moslims de Tempelberg weer mogen betreden en in de Al-Aqsa moskee kunnen bidden.

Alles oké toch, of niet soms? Helaas niet. Nauwelijks waren de moslims weer op de Tempelberg, of de onlusten begonnen weer. Op het dak van de Al-Aqsa moskee werd een Palestijnse vlag gehesen. Er werden vanaf de Tempelberg stenen op het plein voor de Klaagmuur gegooid. Waarom? Was de overwinningsextase van de moslims tegenover Israël zo sterk dat men dit moment nu ten volle wil gebruiken? Wil men de wereld weer foto’s leveren waarop te zien is hoe de 'slechte' Israëlische politieagenten, de bezetters, tegen hulpeloze Arabieren optreden, hen arresteren en slaan? Wilden ze deze foto’s hebben, waar politieagenten de Tempelberg betreden en traangas afschieten en de menigte uiteendrijven, onder het geschreeuw van Arabische vrouwen? Als dat het doel geweest zou zijn, dan hebben ze dat gisteren bereikt. Nu heeft de wereld weer prachtige foto’s van het slechte Israël.

Gisteren op de Tempelberg. Wat voor commentaar zouden de buitenlandse media onder deze foto’s zetten?

En hier nog een video van de Palestijnse vlag op de Al-Aqsamoskee. Is dat de status quo?

Israëlische veiligheidstroepen verwijderen de Palestijnse vlag van het dak van de Al-Aksa moskee.

Een toegangspoort naar de Tempelberg die de politie nog niet had geopend, zou de officiële reden zijn voor de onlusten van gisteren, las ik in de krant. Wat een geluk dat ze nu nog een reden konden vinden. Zo is deze vrijdagochtend weer heel gespannen. Op de ontbijt-tv werd al live vanuit de Oude Stad van Jeruzalem bericht. Vanwege de vrees voor verdere onlusten mogen ook vandaag alleen islamitische mannen van boven de 50 de Tempelberg betreden; voor vrouwen geldt deze leeftijdsbeperking niet. Dat is toch allemaal weer perfect geschikt voor de critici, of niet soms? 'Israël verhindert toegang tot de Tempelberg', 'Israëlische politieagenten kwetsen vele tientallen moslims op de Tempelberg'. Ik ben benieuwd hoe de buitenlandse media vandaag hierover zullen berichten.

Sorry voor mijn cynisme vanochtend. Ik wil niet dat sommige lezers nu wellicht denken dat ik een ultrarechtse anti-Arabische Zionistische apartheidssteuner ben. Ben ik iets vergeten? Maar nee, dat ben ik heel zeker niet. Maar ik ben wel wat gefrustreerd van deze hele situatie. Ook heeft Israël hier vast wat fouten gemaakt. Vaak is er een snelle, niet helemaal goed doordachte reactie op een gebeurtenis, en dan draait men iets weer terug, zoals nu met de metaaldetectors. Sommige veiligheidsexperts zeiden ook dat deze detectors niet noodzakelijkerwijs voor meer veiligheid gezorgd zouden hebben, want eigenlijk is het onmogelijk om tienduizenden mensen door deze poortjes te laten gaan. Waarom werden ze zo opgesteld? Om te laten zien wat wij kunnen? Onder de streep heeft het alles nog erger gemaakt. Nu moet er een manier worden gevonden om deze in het honderd gelopen situatie te kalmeren.
Het probleem is dat de andere kant, waaronder de moefti en ook de Palestijnse leider Machmoed Abbas, er niets aan doen om de situatie te kalmeren. Waarom roepen ze niet op tot een vreedzaam gebed? Deze onlusten leveren niemand iets op, ze brengen alleen schade, pijn en zinloze slachtoffers. Aan beide kanten.

Nu heb ik toch bijna het weer vergeten. Wat zou het toch mooi zijn als we alleen maar over het weer zouden kunnen praten. Hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte daling van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,555 meter onder de zeespiegel.

Hopelijk staat het weerbericht volgende week weer helemaal bovenaan. Ik wens u een aangenaam en rustig weekeinde en een gezegende sjabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.