Israëlische postzegels: 20e Maccabiah 2017

Thursday, July 27, 2017 |  Redactie Israeltoday.nl, Doar, IPF
Ter gelegenheid van de twintigste Maccabiah, de om de vier jaar gehouden 'Joodse Olympische Spelen', heeft de Israëlische postdienst een zegel van ₪ 2,40 uitgegeven. Op de postzegel en de Eerstedagsenvelop staan vier van de veertig sporten afgebeeld waaraan de ongeveer 10.000 Joodse sporters uit 80 landen deelnamen.


De eerste Maccabiah werd in maart 1932 gehouden in Tel Aviv met 390 Joodse atleten uit 17 landen, en was georganiseerd door de Maccabi World Union. Men had zich toen niet kunnen voorstellen dat de beste Joodse atleten ter wereld - waaronder wereldkampioenen en Olympische medaillewinnaars - zouden deelnemen aan dit zionistische project.
Niemand had toen verwacht dat de Maccabiah zou uitgroeien tot het derde grootste sportevenement ter wereld, na de Olympische Spelen en de Olympische Winterspelen. De Maccabiah wordt steeds gehouden in het jaar na de Olympische Spelen.

Een ding is echter in de afgelopen 85 jaar niet veranderd: de onderliggende band tussen Israël en de in de diaspora wonende Joden, evenals de centrale rol die Israël heeft in de Joodse identiteit. De Maccabiah is nooit alleen maar een sportevenement geweest, het was ook een feest van het Joodse volk, de nooit eindigende band van het Joodse volk met Eretz Yisra'el en de staat Israël. Daarom is de Maccabiah het enige internationale sportevenement dat altijd op dezelfde plaats plaatsvindt: in Israël.

(Publicatie i.s.m. Vereniging Nederland-Israël Philatelie).

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.