Groeten uit Israël: Komen die super-camera's er wel?

Thursday, July 27, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

En weer naderen we het weekeinde, het laatste in juli. Het komende weekeinde zal ons met wat lagere temperaturen verwennen, het zal niet meer zo erg heet zijn. Maar slechts tot zondag, dan zou het weer warmer worden. Met 'iets koeler' bedoel ik dat de temperatuur bij ons in Modi’in bijvoorbeeld onder de 35 graden gaat zakken. Deze zomer is echt ongewoon.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, zonder veel verandering van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, aan de Dode Zee 42 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gezakt en staat op 213,55 meter onder de zeespiegel.

In de strijd om de veiligheidsvoorzieningen bij de Tempelberg in Jeruzalem probeert men weer tot rust te komen. Afgelopen nacht werden ook de hekken verwijderd die voor de metaaldetectoren stonden. De daar aanwezige moslims vierden dat moment en deelden snoepgoed uit. Of dit hoofdstuk daarmee is afgesloten, zullen we later wel zien. In de loop van de dag zullen we wel zien of de moslims weer bereid zijn naar de Tempelberg terug te gaan om te bidden. Het is gewoon een absurde situatie. Alsof Israël hen daarvan af wilde houden.

Gisteren las ik dat de politie heeft verklaard dat het nu helemaal niet zeker is of de nieuwe technische systemen, die de afgelopen dagen aangekondigd waren, überhaupt geïnstalleerd zullen worden. Uiteindelijk zal alles waarschijnlijk weer zijn zoals het vóór de aanslag op de Tempelberg was. Alsof daar nooit twee politieagenten waren doodgeschoten. Van buitenaf gezien, lijkt het allemaal een nederlaag voor Israël en een overwinning van de terreur.

Maar wellicht moeten we het breder bekijken. Ik denk dat Israël zich een dergelijke situatie niet kan veroorloven, de internationale druk is gewoon te groot. Men wil gewelddadige ruzies vermijden. Het moet ook duidelijk zijn dat Israël de veiligheid van zijn burgers niet verwaarloost. Ook de moslims weten heel precies dat het niet mag uitlopen op nog zo’n aanslag als die van drie weken geleden. Misschien waren de afgelopen drie weken een voldoende waarschuwing. Zo hoop ik dat we eindelijk weer eens een rustig weekeinde zullen krijgen.

We zijn van plan om in augustus eindelijk weer eens naar de Dode Zee te rijden. Tot nu toe is het ons nog niet gelukt om wat zomervakantie te hebben. Enkele vrienden van mijn zoon zijn al terug van een vakantie in het buitenland. Omdat we afgelopen jaar met de hele familie in Duitsland waren, zit zoiets er momenteel niet in. Maar hier in Israël ontbreekt het echt niet aan mooie toeristische trekpleisters. De Dode Zee is er daar een van. Daar zijn begin dit jaar de stranden gerenoveerd, en schijnt heel mooi te zijn geworden. Eigenlijk niet te geloven dat we daar nog niet zijn geweest.
Onlangs was er op de tv een uitzending over de Dode Zee, maar helaas was die niet zo positief. Want de Dode Zee is bezig te sterven. Elk jaar daalt het waterpeil, zodat je je bijvoorbeeld bij de bron van En Gedi naar het strand moet laten rijden omdat het steeds verder weg komt te liggen.
Aan het noordelijke deel van de Dode Zee had je een strand genaamd 'Mineraal'. Het was een kleine oase ter ontspanning, met een klein zwembad en nog meer voorzieningen voor gasten. Nu is daar alles kapot. De aarde scheurde open, er ontstonden zogenaamde 'zinkgaten', zoals ook te zien in de Video van de Dag.

Treurig: Het strand 'Mineraal' is nu verlaten

Door de teruggang van het zoute water kwam er steeds meer zoet water in de aarde, dat het daar aanwezige zout oploste. Dan scheurt de grond en slokt alles op wat erop stond. Zoiets kan heel gevaarlijk zijn, als er zo een gat in de weg ontstaat. Meer hierover in een artikel in de krant NRC, Waterpeil Dode Zee zakt gestaag, en bij Wikipedia. Om de Dode Zee te redden, was Israël samen met Jordanië en de Palestijnse Autoriteit al geruime tijd geleden overeengekomen een kanaal te graven, dat water van de Rode Zee naar de Dode Zee moet brengen. Maar tot nog toe is daar niets van gekomen.

Als ik dan inderdaad aan de Dode Zee ben geweest, zal ik een paar foto’s meebrengen. En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed. Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.