Groeten uit Israël: Handmatige controle op Tempelberg

Wednesday, July 26, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Weer ligt er een zeer hete dag voor ons. Bij nachttemperaturen van rond de 26 graden hebben we de airco nauwelijks een pauze gegund. Gisteren zei een meteoroloog op de tv, dat we ons na deze zeer warme juli op een harde augustus kunnen voorbereiden. Ik begon al naar de winter te verlangen, de regen, die al het stof en zand van de daken afspoelt en deze weer in hun oorspronkelijke kleuren laat glimmen, de frisse en koele lucht,... ik vind de winter lekker.

Genoeg gedroomd, terug naar de werkelijkheid. Hier is het weer voor vandaag in Israël: Zeer heet en droog in de bergen en in het binnenland. Aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 42 graden, aan de Dode Zee 42 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,545 meter onder de zeespiegel.

Het gaat het er ook nog steeds heet aan toe in de Oude Stad van Jeruzalem. Het lijkt niemand te interesseren dat de metaaldetectoren en ook de veiligheidscamera’s weer verwijderd zijn. Gisteravond baden de moslims weer buiten de Tempelberg. Daarna waren er weer onlusten en botsingen met de politie.
In het nieuws werd gisteren het resultaat van een enquête bekend gemaakt, volgens welke bijna 70% van de ondervraagden het niet eens is met het verwijderen van de metaaldetectoren. Velen zien dat als een overwinning van de terreur.

En nu? Nu moeten de politieagenten iedere persoon die de Tempelberg op wil, met metaaldetectors in de hand controleren. Ik kan me niet voorstellen dat deze beslissing nu de nieuwe situatie wordt, in tegendeel. Dat zou door de moslims zelfs als nog veel erger en meer vernederend worden gezien. Ik heb het gevoel dat het uiteindelijk allemaal weer net zo wordt als het voor de moord op de twee Israëlische politieagenten was. Want tot dan zal er wel geen rust zijn. Geen gemakkelijke situatie.

De metaaldetectors zijn weg. En wat nu? (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Wat zou he toch mooi zijn als we eenvoudig een heel normale, zelfs wat saaie, zomer zouden kunnen hebben. Op de een of andere manier schijnt de zomer altijd een 'geschikte' tijd voor conflicten en problemen te zijn. Ligt dat aan de hitte?

Vanwege de hitte zijn ook onze activiteiten thuis tot de 'koelere' avonduren beperkt. Gisteravond heb ik onze zoon samen met zijn vrienden weer naar het sportterrein gereden. Daar waren toen heel veel mensen, die elkaar ontmoetten voor een spelletje voetbal of basketbal. Mijn zoon heeft door dat samen spelen al veel leuke vrienden leren kennen.
Hier bij ons in Modi’in zou je de indruk kunnen krijgen dat de hele gespannen situatie ons helemaal niet interesseert. Hier merk je er niets van. De winkelcentra en de cafés zijn vol. De zwembaden en de sportterreinen worden goed bezocht. Men vraagt mij vaak of je nu in deze tijd van spanning naar Israël kunt komen. Wat moet ik dan zeggen? Hier bij ons in Modi’in is alles zoals altijd. Wie nu niet per se naar de Tempelberg in Jeruzalem wil, merkt niets van de situatie daar. Dus komt u rustig naar Israël, ook naar Jeruzalem.

Nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.