Commentaar: Boog Israël voor moslimeis op Tempelberg?

Tuesday, July 25, 2017 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu en zijn kabinet veranderden maandag plotseling van koers en stemden in met de moslimeisen, dat Israël zijn metaaldetectors en veiligheidscamera's van de ingangen van de Tempelberg verwijdert.

Het ging bij deze kwestie natuurlijk niet echt over de metaaldetectors. Die tref je in het gehele Midden-Oosten aan bij islamitische heilige plaatsen. Het ging over de soevereiniteit over deze bijzondere heilige plaats. En velen vrezen dat Israëls toegeven diegenen in de kaart speelt, die elke Joodse band met de Tempelberg ontkennen.

Je kunt ook niet ontkennen, dat Netanyahu's regering blijkbaar de moslimwereld toestond om gebruik te maken van een terroristisch incident om zijn zin te krijgen.

De beslissing om de metaaldetectors te verwijderen kwam op het moment dat de spanningen opliepen met Jordanië, dat als bewaarder optreedt van de moskeeën op het Tempelplein, na een ernstig incident in de Israëlische ambassade in Amman.

Een bewaker werd er met een schroevendraaier gestoken door een Arabische jongeman, waarna de bewaker hem doodschoot, en een omstander zo verwondde dat hij stierf. Jordaniërs eisten dat de Israëli gearresteerd zou worden, berecht, en de doodstraf zou krijgen, omdat hij zich verdedigde. Maar Netanyahu beloofde hem naar huis te brengen en benadrukte dat hij diplomatieke immuniteit geniet. De bewaker kwam inderdaad maandagavond laat naar huis, samen met Israëlische ambassadeur in Jordanië.

Netanyahu's kantoor heeft een bericht van Channel 2 krachtig ontkend. Dat stelde dat het verwijderen van de metaaldetectors op de Tempelberg een voorwaarde was voor toestemming voor de bewaker van de ambassade om Jordanië te verlaten. Maar de meeste Israëli's waren niet overtuigd dat de timing gewoon toevallig was.

Knessetleden van de oppositie leverden felle kritiek op dit compromis en de ministers Bennett, Shaked en Elkin stemden tegen deze beslissing. Ook in de ogen van de bevolking, lijkt het door de verwijdering van de metaaldetectoren alsof de regering heeft toegegeven aan de terreur en het geweld op straat en de wrede moord op een Joodse familie twee dagen geleden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.