Video: Zesdaagse Oorlog 8, Dag Vier van de oorlog

Tuesday, July 25, 2017 |  Redactie Israeltoday.nl, Jerusalem U
In slechts drie dagen heeft Israël de dreiging van Egypte in het zuiden en Jordanië in het oosten met succes uitgeschakeld, en de Arabische troepen trokken zich terug op de Westelijke Jordaanoever.

Maar op 8 juni viel een Israëlisch vliegtuig bij vergissing de USS Liberty, een Amerikaans elektronisch surveillance schip, aan dat voor de kust voer. Hoewel de aanval werd afgelast toen de fout werd ontdekt, werden 34 Amerikaanse zeelieden op tragische wijze gedood. De Israëlische premier Levi Eshkol bracht zijn 'ernstige condoleances' over aan de Verenigde Staten.

Op diezelfde dag consolideerden de Israëlische troepen de controle over de Westelijke Jordaanoever. Gedurende de 19 jaar dat Jordanië het gebied beheerde, was Israëls breedte op het nauwelijks verdedigbare smalste punt negen mijl (14,4 km), waardoor Tel Aviv en geheel Midden-Israël kwetsbaar waren voor de Jordaanse artillerie. Nu Israël de Westelijke Jordaanoever beheerste, werd het door Israël beheerste gebied vergroot tot een breedte van 44 mijl (70 km) en kan het gemakkelijker verdedigd worden.

Maar de 'Westbank' was meer dan grondgebied dat alleen nodig was voor de veiligheid. Het was ook van groot religieus en historisch belang. Met zijn Bijbelse namen Judea en Samaria was dit het oude voorvaderlijke thuisland van het Joodse volk, de woonplaats van de Joodse aartsvaders Abraham, Isaak en Jakob. Het had altijd een centrale plaats gehad in de Joodse identiteit, en drieduizend jaar lang zijn er voortdurend Joden aanwezig geweest. Dat de Westelijke Jordaanoever weer in handen was van de Joodse staat was voor velen over de hele wereld een diep ontroerende gebeurtenis.

Intussen leidde de Israëlische opmars naar het Suezkanaal in het zuiden er uiteindelijk toe dat Egypte laat in de avond een wapenstilstand aanvaardde. Maar de Syrische artillerie bleef granaten regenen in het noorden, wat Israël tot de slag om de Golanhoogten dwong.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.