Groeten uit Israël: Bekende zanger verdronken

Tuesday, July 25, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het wordt weer warmer. Er heeft zich een nieuwe hittegolf gemeld. Eigenlijk was de hele maand juli één lange hittegolf met korte pauzes. De airco draait nu bijna continu. Bij zulk weer is er niets mooiers dan je aan het strand en in zee verfrissen, zoals de kinderen op de foto van vandaag doen. Ze doen mee aan een zomercursus, waar ze leren hoe je op de golven rijdt. Natuurlijk mag je dat alleen doen op plaatsen waar het is toegestaan. Ook mag je niet het water ingaan bij stranden die niet officieel als badstrand zijn aangewezen. Helaas zijn er altijd weer mensen die zich daar niet aan houden en denken het beter te weten. En precies dat werd dit weekeinde voor een in Israël heel bekende zanger noodlottig.

Amir Frisher Gutman raakte circa 20 jaar geleden bekend als lid van de popgroep Hi Five. Later probeerde hij als solist het succes voort te zetten. Daarna maakte hij naam als zanger in musicals en als succesvol choreograaf en regisseur van talrijke geliefde kinderfestvals.

Hi Five te gast bij de vroegere Israëlische tv

Afgelopen jaar zou er een hereniging van de groep Hi Five zijn, maar toen werd Amir ziek. De diagnose was kanker. Hij kreeg zware chemo-therapieën. Hij documenteerde deze zware tijd met de camera, en begon afscheid te nemen. En toen, in maart 2016, keerde het tij. Een laboratorium in de VS ontdekte dat Amir helemaal geen kanker heeft, maar een infectieziekte met op kanker lijkende symptomen, Dat was natuurlijk een te gek bericht. Amir genas van de ziekte. Zijn verhaal werd in alle media gepubliceerd. Een maand geleden diende hij een miljoenenklacht tegen het ziekenhuis in, omdat hij zonder reden vier chemotherapieën had ondergaan. Afgelopen weekeinde feestte hij op een strand dat niet als badstrand was aangewezen en daarom ook geen strandwachten had, zijn nieuwe eerste verjaardag, een jaar nadat hij het nieuws kreeg dat hij geen kanker had. Hij was daar met vrienden, familie en zijn partner Yanay en hun zoon Roy. Toen hij zag dat zijn nichtje te ver het water was ingegaan, zwom hij er snel naartoe om haar te helpen. Toen werd ook hij door een golf gepakt. Hij hield het niet vol om tegen de stromingen en de golven te vechten en verloor het bewustzijn. Mensen op het strand hielpen hem aan land te trekken Hij ademde niet. Het duurde zowat 50 minuten voor hij in het ziekenhuis was. Een dag lang vochten de artsen om zijn leven, maar ze konden niets meer doen. In en voor het ziekenhuis hadden zich talloze fans verzameld, toen de directie van het ziekenhuis het droeve nieuws bekend maakte dat Amir was overleden. Amir Frisher Gutman overleed precies een jaar nadat hij zijn leven als het ware weer had teruggekregen. Een erg tragische, bijna niet te geloven geschiedenis.

Amir was helaas niet de enige die dat weekeinde in de zee is verdronken. Ik hoop dat de mensen lering zullen trekken uit deze tragische gevallen en alleen maar aan officiële badstranden de zee in zullen gaan. Het leven is toch veel te mooi om het onder zulke tragische omstandigheden te verliezen. Dus als u naar het strand gaat, let dan op uzelf en op uw kinderen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurstijging. Zeer heet in het binnenland en in de bergen; aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,545 meter onder de zeespiegel.

En nu nog even over de inmiddels beroemd geworden metaaldetectors bij de Tempelberg. Het was duidelijk dat ze op enig moment weer verwijderd zouden worden. De crisis over de Israëlische ambassade in Jordanië leverde een reden voor het verwijderen van de metaaldetectoren, waar men ’s nachts al aan was begonnen. De ambassademedewerkers zijn inmiddels veilig in Israël terug. Nu moeten dus hoge-resolutie­camera’s voor de veiligheid rond en op de Tempelberg zorgen. Zoals ik in de krant las, zijn de moslims het daar natuurlijk ook niet mee eens en willen ze ook vandaag nog van de Tempelberg wegblijven. Deze nieuwe camera’s zullen overigens niet minder dan 100 miljoen sjekel kosten, ofwel rond 25 miljoen euro. En daar weten ze ons, de belastingbetalers, weer te vinden. Nou, ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat.

En nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag. Pas op uzelf. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.