Diplomatieke ruzie met Jordanië na aanval in ambassade

maandag 24 juli 2017 |  Yossi Aloni
De relatie tussen Israël en Jordanië was al gespannen door de plaatsing van detectiepoorten bij de Tempelberg, en staat nu op breken, nadat een terrorist een Israëlische bewaker aanviel in de Israëlische ambassade in Amman.

Op regeringsniveau zijn de betrekkingen tussen Israël en Jordanië goed; de bevolking denkt hier anders over.

De Jordaanse overheid is (via de islamitische Waqf) de officiële toezichthouder op de islamitische heilige plaatsen op de Tempelberg, hoewel de veiligheid in Israëlische handen is, en is hierdoor betrokken bij de huidige problemen op de Tempelberg.

Zondag waren twee Jordaanse arbeiders, de Jordaanse verhuurder (een arts) en de veiligheidsbeambte in de ambassade voor een routinematige vervanging van meubels. Een van de arbeiders viel de veiligheidsbeambte van achteren aan en begon hem met een schroevendraaier te steken.
De veiligheidsbeambte raakte licht gewond, verdedigde zich en opende het vuur. De Jordaanse arbeider werd hierdoor gedood, maar ook de huiseigenaar raakte gewond en overleed later aan de verwondingen.

Jordanië heeft geëist dat Israël de veiligheidsbeambte overdraagt voor verhoor en mogelijke veroordeling. Maar volgens het Verdrag van Wenen heeft hij immuniteit tegen onderzoek en gevangenisstraf. Familie van de Jordaanse arbeiders beweert dat hij 'in koelen bloede is doodgeschoten' en nu een 'martelaar' is.

Jordaanse demonstranten voor de Israëlische ambassade in Amman eisen de uitlevering van Israëlische veiligheidsbeambte.

Premier Netanyahu heeft de Israëlische veiligheidsbeambte opgebeld en beloofd om hem terug te brengen naar Israël. Volgens berichten in de media, zijn er op dit moment ongeveer 30 medewerkers in het gebouw van de ambassade, en die durven het niet te verlaten. De gewonde bewaker werd door een paramedicus behandeld, maar kon niet naar een ziekenhuis worden overgebracht, omdat men vreest dat hij dan kan worden gearresteerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.