Het gaat niet om metaaldetectors, maar om soevereiniteit

Monday, July 24, 2017 |  Tsvi Sadan
De huidige Palestijnse rellen over het plaatsen van metaaldetectors bij de acht poorten die naar de Tempelberg leiden, na het doodschieten van twee Israëlische politieagenten door drie Arabische Israëli's, hebben niets te maken met de status quo, en ook niets met de restricties voor moslim-gelovigen.

Degenen die ons proberen te overtuigen dat deze beveiligingsmaatregel de gevoelens van moslims kwetst, weten niet waarover ze praten. Nog erger, ze spelen de moslim-radikalen in de kaart, die het conflict in een complete religieuze oorlog willen veranderen.

Je kunt discussiëren over de wijsheid van een dergelijke maatregel, maar Israël heeft de beslissing om metaaldetectors te plaatsen alleen genomen voor de veiligheid van bezoekers van de heilige plaats.
Enkele maanden geleden stemde premier Benjamin Netanyahu snel in met de moslim-eis, de toen geplaatste metaaldetectors te verwijderen, wat als vrees voor Palestijnse woede en een verdere inbreuk op de soevereiniteit van Israël wordt beschouwd.
Netanyahu lijkt nu de stem van zijn ontevreden kiezers te hebben gehoord, en neemt nu een steviger houding aan en plaatst de huidige problemen in de context van een grotere voortdurende oorlog tegen Israël.

Het is toch verrassend hoe langzaam de Israëlische en Palestijnse politici lijken te begrijpen wat de massa onmiddellijk begreep - dat de rellen niet echt over metaaldetectors gaan. Ze gaan over waar het hele conflict over gaat - Joodse soevereiniteit over het 'bezette' moslimgebied.

Machmoud al-Habash, een religieuze adviseur van de Palestijnse leider Machmoud Abbas, verklaarde duidelijk dat de 'primaire reden [voor het doden van de twee politieagenten] de bezetting is, de kanker die stabiliteit, veiligheid en vrede aantast.'
Ook de Palestijnse diplomaat Abu Alaa (Achmed Qurei) zei dat wat Israël nu doet, eruit ziet als 'herbezetting van Jeruzalem', op zich een interessante opmerking over wie de Tempelberg echt bestuurt.

Aan de Israëlische kant gaf de invloedrijke Ma'ariv-columnist Kalman Liebeskind de mening van velen weer, toen hij schreef dat 'alleen een dwaas zou geloven dat het om metaaldetectors gaat (...) het gaat om soevereiniteit.' Palestijnen zijn niet bereid om door deze poorten te lopen, omdat, schrijft hij verder, 'dergelijke controles verklaren dat dit ónze veiligheidsmaatregelen zijn, dit is ónze Berg. En juist om deze reden mag onze regering niet toegeven. Want toegeven zou weer bewijzen dat we er niet zeker van zijn of deze plaats van ons ​​is.'

Columnist Dror Eydar van het dagblad Yisrael Hayom heeft een soortgelijke opvatting. Hij schreef dat 'een soevereine aanwezigheid [bij de Tempelberg] vastberadenheid vereist. Niet een aarzelende, besluiteloze aanwezigheid die tegemoet wil komen aan onze vijanden, maar een duidelijke en natuurlijke aanwezigheid van een natie op zijn heiligste plaats.'

Netanyahu staat nu tussen de vrees voor de moslimwoede en de noodzaak om Joods leven tegen elke prijs te beschermen. Hij lijkt zijn mogelijkheden nog te overwegen, waaronder het volledig verwijderen van die metaaldetectors. Netanyahu is tegen zijn wil betrokken bij deze soevereiniteitskwestie, en hij kan geen oplossing vinden die iedereen bevalt. Dat betekent, dat hij hoogstwaarschijnlijk zijn kiezers zal moeten teleurstellen, en dat zou hem de volgende verkiezingen kunnen kosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.