Groeten uit Israël: hoe straf je een fanatieke terrorist?

Monday, July 24, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag schrijf ik u wat later dan anders. Ik ben vanochtend samen met mijn vrouw en mijn dochter naar Jeruzalem gereden, en natuurlijk niet om zes uur, zoals anders. Het is tenslotte zomervakantie, zij wilden een dagje in Jeruzalem doorbrengen. Ze gaan vandaag onder andere naar de beroemde Bijbelse dierentuin van Jeruzalem. Daar gingen we altijd heel graag naar toe toen de kinderen nog klein waren. Onze dochter had ineens zin om daar weer een keer te zijn en kinderherinneringen op te halen. Eigenlijk wilde ze het nieuwe aquarium bezoeken dat onlangs werd aangelegd. Maar helaas is dat nog niet voor bezoekers geopend. De openingsdatum werd een paar weken verschoven. Jammer, maar ook zonder dat is een bezoek aan de Jeruzalemse dierentuin altijd heel leuk. De dierentuin is opmerkelijk genoeg de meest bezochte attractie in Jeruzalem. De dierentuin toont onder meer de dieren die in de Bijbel worden genoemd.

Ik heb gezocht naar een nieuwere video om u de dierentuin te laten zien. Daarbij vond ik deze. Hij is wel in het Engels, maar geeft een mooi overzicht.

Wat het weer betreft, het wordt langzaamaan weer wat warmer. Er staat een nieuwe hittegolf voor de deur. Maar omdat het de hele maand juli al heel, heel warm was, merk je het helemaal niet meer als er een nieuwe hittegolf aan komt; het is altijd warm.
En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,535 meter onder de zeespiegel.

En nu wil ik nog iets corrigeren aan mijn verhaal van gisteren. Ik heb u gisteren over die vreselijke aanslag in de nederzetting Chalamish verteld. Ik schreef dat de familie de toegangsdeur niet had afgesloten. Daar is een fout ingeslopen. De deur was gesloten, de terrorist had op de deur geklopt. Omdat het gezin nog meer gasten verwachtte, had Chaya, de dochter van het gezin, de deur geopend. En toen ging alles heel snel. Zij werd als eerste neergestoken. Haar broer Elad kwam te hulp en zou naar verluidt met de terrorist gevochten hebben. Maar hij had net zo min een kans als zijn vader. Gisteravond vond bij ons in Modi’in de begrafenis van de drie slachtoffers plaats.

De verse graven in Modi’in, gisteren (Foto: Yonatan Singer/Flash90)

Enkele duizenden mensen waren aanwezig. Van Chaya werd verteld dat zij een geliefde onderwijzeres op een basisschool in Lod was. Ze werd verkozen tot de beste onderwijzeres en zou aan het begin van het nieuwe schooljaar worden gelauwerd. Maar dat kan nu helaas niet meer gebeuren.

De terrorist ligt nu in het ziekenhuis. Enkele ministers eisen de doodstraf, die in militaire gerechtshoven in Judea en Samaria is toegestaan. In de krant las ik stemmen voor en tegen de doodstraf. Veel mensen vinden dat het geen zin heeft, omdat deze terroristen eigenlijk met hun aanslagen tóch willen sterven. Een ander voorstel was om de familie van die terroristen de woestijn in te sturen, en hun bankrekeningen te sluiten zodat ze geen geld meer als beloning voor hun daad kunnen ontvangen. Ik weet niet wat voor een straf deze gehersenspoelde en fanatieke terroristen ervan af kan houden om daden zoals die van vrijdag te kunnen plegen. Ik weet het echt niet.

Ook over de toekomst van de metaaldetectoren is nog geen beslissing genomen. Minister Beni Begin zei gisteren, dat wanneer de moslims denken de Tempelberg nu niet te kunnen betreden, ze het toch gewoon kunnen laten. Heel simpel. Israël wordt verweten dat het de moslims de toegang tot de Tempelberg ontzegt en hen daarmee hindert in hun vrije godsdienstbeleving. Dat is natuurlijk niet waar. Iedere moslim die op de Tempelberg wil bidden, kan dat ook nu doen, op dit moment. Hij hoeft alleen maar door de poort met de metaaldetector, net zoals wij dat moeten doen bij de Westelijke Muur of bij de ingangen van winkelcentra of musea. Dat is toch voor onze eigen veiligheid! Wanneer zal de wereld dat begrijpen? Maar natuurlijk, het is werkelijk een brutaliteit van de Israëli’s dat zij moslims verhinderen nieuwe wapens naar de Tempelberg en de moskee te smokkelen.

De metaaltetectors en veiligheidsmaatregelen bij de ingang van de Tempelberg zijn daar om terreuraanvallen te voorkomen en gelovigen te beschermen – dat is overal zo bij religieuze plaatsen. (Beeld via Likoed.nl)

En nu wens ik u en ons een prettige en vooral rustige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.