Drie doden bij steekpartij in nederzetting vrijdagavond

Sunday, July 23, 2017 |  Dov Eilon, INN, UN, Wikipedia
Video: Een gesprek met een medewerker van ZAKA, de orthodoxe organisatie die bij aanslagen zorgt voor een ordentelijke berging en begrafenis van de slachtoffers. (Foto's: Legerwoordvoerder).

Het had een bijzondere vrijdagavond moeten worden, de avond voor Shabbat. De grootouders Josef (70) en Tova Salomon (68) hadden onlangs een nieuwe kleinzoon gekregen. Daarom wilden ze het begin van de Shabbat deze keer bij hen thuis vieren met de hele familie.

In huis waren behalve de grootouders, de 46-jarige dochter Chaya en de 36-jarige zoon Elad, samen met zijn vrouw Michal en haar vijf kinderen van 12, 9 en vijf jaar en een pas 12 maanden oude tweeling. Ook de buren van de nederzetting Chalamish (of Neve Tzuf, zoals de inwoners hem noemen), waren voor het feest uitgenodigd. Daarom bleef de voordeur van het huis open. Een ernstige fout, zo bleek later.

Na de maaltijd ging de moeder Michal, zoals zij later vertelde, met drie van haar kinderen naar de woonkamer; de tweeling sliep boven in een kamer. Vanuit het raam zag Michal een verdacht persoon het huis naderen. Daarna hoorde ze een stem in het Arabisch. Ze nam snel haar drie kinderen en bracht hen naar boven, waar de tweeling was. Ze realiseerde zich, dat er iets ergs gebeurde. Omdat de deur van de kamer niet sloot, hield ze die de hele tijd met haar hand vast. Tegelijk alarmeerde ze de politie. Ze hoorde geschreeuw, daarna schoten, toen werd het stil. Na een kwartier ging ze naar beneden en zag haar echtgenoot Elad, die duidelijk niet meer leefde.

Grootvader Josef en zijn twee kinderen Chaya en Elad werden vermoord door de terrorist, grootmoeder Tova was middelzwaar gewond. Een buurman, een 22-jarige soldaat, hoorde het gegil. Hij ging met zijn vader het huis uit en zag de terrorist in het huis van de buren. Hij rende terug naar het huis, haalde zijn geweer en schoot door een raam op de terrorist en verwondde hem. Later vertelde de soldaat wat er was gebeurd.

De soldaat vertelt hoe hij de terrorist uitschakelde.

Zoals later bleek, was de terrorist over het hek de nederzetting in de regio Binyamin binnengekomen. Dit veroorzaakte een alarm, maar de indringer werd niet gepakt. De redenen daarvoor worden nu onderzocht.
Toen hij door een raam de familie aan tafel zag zitten, ging hij het huis binnen via de voordeur, die zoals reeds vermeld, niet was afgesloten omdat ze meer gasten hadden verwacht. De reactie van de militair verhinderde een nog ergere ramp.

Op de plaats van de steekpartij

De terrorist was volgens de Palestijnse media Omar Al-Abed al-Jalil (19), en kwam uit het naburige dorp Kaubar, nabij Ramallah. Zijn ouders zouden trots op de daad van hun zoon zijn geweest.
Later arresteerde Israëlische veiligheidstroepen ook de broer van de terrorist. Onderzocht wordt of hij betrokken was bij de planning van de aanval of wist van de plannen van zijn broer.
Ruim een uur voor de aanval publiceerde de terrorist een bericht op Facebook, waaruit men kon begrijpen dat hij een aanval van plan was. Waarom dit niet werd herkend, moet nu worden onderzocht.

Joseph, Chaya en Elad Salomon worden vandaag begraven op de begraafplaats van Modi'in.

Reacties op de steekpartij
♦ Hamas verwelkomde de aanval en de moord op de familie als een 'noodzakelijke reactie' op de nieuwe Israëlische veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg. In de Gazastrook werd het 'succes' in de straten gevierd.
♦ VN secretaris-generaal António Guterres veroordeelde de steekpartij scherp, condoleerde de familie, wenste de gewonden een spoedig herstel, en riep op, af te zien van acties of woorden die de al gespannen situatie verder doen escaleren.
♦ De secretaris-generaal van de Jordaanse oppositie-coalitie veroordeelde de steekpartij op Twitter: 'Wij veroordelen de verschrikkelijke misdaad van gisteren in Halamish. Het is tegen de Arabische waardenom families en kinderen aan te vallen, Joden of niet-Joden, het is een schande.'
♦ Premier Benjamin Netanyahu veroordeelde de terreuraanval en sprak zondag in de wekelijkse kabinetszitting namens de Israëlische regering zijn medeleven uit met de familie van de slachtoffers. Verder zei hij dat veiligheidstroepen permanent worden ingezet en dat het huis van de terrorist zo snel mogelijk wordt vernietigd. Ook worden maatregelen genomen tegen degenen die oproepen tot moord of deze daden prijzen.

(Kies bij 'Instellingen' voor de Engelse ondertiteling)

Sinds het begin van de gebeurtenissen heeft hij verschillende ontmoetingen met de veiligheidsdiensten gehad, en werd hij voortdurend geïnformeerd over de situatie en kreeg hij adviezen voor verdere maatregelen. De overheid zal daarnaar handelen, rustig en zich bewust van zijn verantwoordelijk. Zo zal men verder gaan om de veiligheid te garanderen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.