Groeten uit Israël: Hoe herstellen we de rust?

Sunday, July 23, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Wat kan ik u na zo’n treurig weekeinde nog schrijven? Ook al konden we u vanwege de shabbat niet berichten over de gebeurtenissen hier bij ons, u hebt vast al gehoord van de wrede steekpartij vrijdagavond, op de vooravond van de shabbat. Een terrorist was een woning binnengedrongen en heeft drie leden van één familie doodgestoken, een 70-jarige man en twee van zijn volwassen kinderen. Over de afloop van deze vreselijke aanslag leest u in een apart artikel. Deze moord heeft ons allemaal sterk herinnerd aan het lot van de familie Fogel, toen een terrorist een huis binnendrong en de familie doodstak, de ouders en hun drie kinderen. Er waren nog meer gevallen waarbij terroristen woningen binnendrongen en moorden pleegden, zoals de moord op het 13-jarige meisje Hillel Yaffa Ariel, dat in haar kamer in haar slaap werd doodgestoken. En vrijdag is het weer gebeurd. Onbegrijpelijk.

De titelpagina’s van de kranten van vandaag. Het rechtse Ma'ariv: '14 minuten van terreur: grootvader en twee kinderen gedood'; de middenkrant Yediot Achronot: 'Bloedbad in Chalamish'; het linkse Israel Hayom: 'Bloedbad bij shabbatmaaltijd'.

Ik begrijp alleen niet hoe de terrorist de woning binnen kon komen. Waarom was de huisdeur niet afgesloten? Voelde men zich in de familiekring te veilig en vertrouwde men op de wachters bij de ingang van de nederzetting en op de veiligheidsmensen, die in elke nederzetting aanwezig zijn? Hoe kon de terrorist over het hek de nederzetting binnendringen zonder te worden gepakt? Veel vragen die men vast zal uitzoeken. Maar de voordeur niet sluiten? Zelfs bij ons thuis sluiten we altijd alle toegangsdeuren af; naar de tuin en aan de ramen hebben we veiligheidstralies die kunnen worden afgesloten. Vooral in een nederzetting in Judea en Samaria moet men de deuren altijd afsluiten. Dat zou de tragedie wellicht hebben kunnen vermijden.

Aan de gespannen situatie hier in Jeruzalem dacht ik terwijl ik naar onze redactie wandelde. Hoe zou dat nu verder gaan? Ik las vanmorgen vroeg al dat de metaaldetectors waarschijnlijk weer worden weggehaald. Daarom zijn er voor een deel al intelligente bewakingscamera’s geïnstalleerd. Of de moslims dat accepteren? Ik betwijfel dat ten zeerste. Israël kan doen wat het wil, elke maatregel die iets met de Tempelberg te maken heeft, wordt volgens mij altijd afgewezen. Dat alles is natuurlijk spekje naar hun bekje voor diegenen die de confrontatie met Israël zoeken.

Op de tv werd dit weekeinde een islamitische bewoner van een Arabisch stadsdeel hier in Jeruzalem geïnterviewd. Hij beweerde dat het probleem zich binnenkort oplost, de moslims zullen overwinnen en de Joden die zich niet tot de islam bekeren, zullen sterven. Dat zou precies 76 jaar na de stichting van de staat Israël gebeuren. Reken maar uit. Hij vertelde dat met een kalme zekerheid, hij is er vast van overtuigd. En precies zo denken er velen. Wij kunnen dus doen wat we willen. Een vrede zullen we niet bereiken. Want die komt pas, aldus de moslims, wanneer alle Joden verdwenen zijn of zich tot de islam hebben bekeerd. Prachtige vooruitzichten.

En nu het weer. Deze maand juli is nu officieel de warmste juli die we in Israël ooit hebben gehad. Er was geen enkele dag waarop de temperaturen midden op de dag beneden de 30 graden lagen; meestal was het tussen 32 en 35 graden heet. En zo zal het ook blijven. Vanochtend vroeg was het met 23 graden aan de koele kant, maar het was ook vochtig. Voor midden deze week heeft men ons een nieuwe hittegolf beloofd.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt zonder noemens waardige temperatuur verandering. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde drie centimeter gedaald en staat nu op 213,525 meter onder de zeespiegel.

Het weer interesseert ons toch niet zoveel, het is gewoon zomer. Veel belangrijker is de momentele situatie hier bij ons. We willen dat het weer rustig wordt, maar daar ziet het niet naar uit. Laten we hopen dat beide partijen snel een manier vinden om uit de hoge bomen te komen waar ze zijn ingeklommen. Maar daartoe moet er eerst een wederzijds vertrouwen worden opgebouwd. Het spijt me dat ik niet erg optimistisch ben.

Ondanks alles wens ik u een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.