Groeten uit Israël: Detectors als excuus voor rellen

Friday, July 21, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Deze vrijdag is anders dan andere. Ik was amper opgestaan en had de tv aangezet, toen ik hoorde hoe de situatie bij de Tempelberg is. Sinds gisteren wordt gesproken van een gespannen situatie. De veiligheidstroepen in Jeruzalem worden versterkt, circa 6000 politieagenten zijn in en rond de Oude Stad ingezet om orde en rust te bewaren. Alleen mensen van boven de 50 jaar mogen de Tempelberg betreden. Maar vandaag willen de moslims juist liever buiten de Tempelberg bidden.

Het is toch te gek voor woorden dat men Israël verantwoordelijk houdt voor de gespannen situatie. Metaaldetectors, er wordt alleen nog maar over metaaldetectors gesproken. Zijn we de Israëlische politieagenten alweer vergeten die precies een week geleden op de Tempelberg zijn doodgeschoten? Negeren de Israël-critici dat de wapens op de Tempelberg zijn binnengesmokkeld en in de Al-Aqsa moskee werden bewaard? Is het dan zo moeilijk te begrijpen dat men nu wil voorkomen dat er nog meer wapens naar de Tempelberg worden gesmokkeld? Negeren de critici dat er in de Al-Aqsa moskee messen, ijzeren kettingen en ook wapens zijn gevonden?

Voor mij is het wel duidelijk dat hier alleen een reden wordt gezocht om de situatie verder op te stoken. Dat is precies wat de terreurgroepen zoeken: een confrontatie met Israël. Er staan toch ook metaaldetectors bij de ingang naar de Klaagmuur? Zelfs in Mekka, de heiligste plaats van de islam, zijn metaaldetectoren. Wie alleen maar op de Tempelberg wil bidden, heeft toch helemaal niets te vrezen. Het is verdrietig hoe hier een kunstmatige crisis wordt geschapen. Israël wordt ervan beschuldigd de status quo te veranderen. Zijn het gebruik van schietwapens op de Tempelberg en de schoten in de rug van de politieagenten geen verandering van de status quo? Slechts één week is er verlopen sinds de aanslag, en nu wordt er alleen nog maar over die metaaldetectors gesproken. Geen woord over de vermoorde politieagenten en hun gezinnen. Wanneer zou de wereld eindelijk eens wakker worden en de echte gevaren onderkennen?

Ondanks de spanningen hoop ik dat deze vrijdag zonder grotere gebeurtenissen zal verlopen. Vanavond ontvangen we dan weer de Sjabbat, die nu elke week wat eerder begint: de dagen worden korter. Maar de zomer heeft ons stevig in de hand. Er is geen dag waarop we niet de airco aanzetten. Gisteren was het echt prettig weer, maar vanaf vandaag zou het weer wat warmer worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurstijging, vooral in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,495 meter onder de zeespiegel.

We zullen het weekeinde waarschijnlijk thuis blijven en van het mooie uitzicht op onze tuin genieten. Op Shabbat maken we dan graag een wandeling in de omgeving. De mooie groene heuvels recht tegenover ons kent u al. Velen komen vooral in het weekeinde hier naar toe, om precies daar de gaan wandelen, of om de dag met de kinderen door te brengen in een van de vele parken die we hier hebben.

Wat heb je nog meer nodig?

Maar zo nu en dan vergeten sommigen dat hier ook mensen wonen. Het is al verscheidene keren voorgekomen dat het park voor ons huis voor een verjaardagsfeestje voor kinderen is gebruikt. Er worden dan tafels neergezet, ballonnen opgeblazen, spelletjes voor de kinderen voorbereid. Daar heb ik geen probleem mee, in tegendeel. Maar als er dan ook nog een luidsprekerinstallatie wordt opgebouwd, een animator voor kinderen wordt gehuurd en het hele park verandert in een plaats voor feestjes, met zodanig harde muziek dat ook het dichtdoen van de ramen niet meer helpt, dan vind ik dat niet meer leuk. Ik vraag me dan altijd af wat de mensen daarvan denken. Er was zelfs eens een feestje waar iemand opblaasbare speeltoestellen had meegebracht. Een andere keer werd recht tegenover ons een Bar-Mitzwa gevierd. Ik kon nog horen hoe iemand via de luidsprekers bedankte voor dit mooie park en het feest. Gelukkig zijn deze luide feesten de laatste tijd wat afgenomen, nadat een van de 'organisatoren' een boete van de stad opgelegd kreeg. Dat schijnt rondverteld te zijn. Denkt u alstublieft niet dat ik een van deze feestjesbedervers ben, dan ben ik niet. Maar als je thuis niet eens meer met elkaar kunt praten, dan gaat dat te ver. Overigens zijn er hier in Modi’in enkele plekken die voor verjaardagsfeestjes bedoeld zijn. Alleen moet dat dan met de stad worden afgesproken. Een beetje orde moet er zijn.

Ach, zou het niet mooi zijn, beste lezers, als we ons altijd alleen maar met onderwerpen als dit bezig hoefden te houden? De normale alledag leven, meer willen we hier niet. Zo is er niets wat ik sterker wens dan dat we hier het in Israël allemaal vreedzaam met elkaar kunnen vinden. Iedereen moet geloven wat hij wil en de anderen accepteren. Want één ding hebben we allemaal gemeen: we zijn mensen.

Ik wens u een prettig weekeinde en een gezegende sjabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.